Новини
13 Листопада 2019
1 115

Ігор Коломойський позбувся боргів перед ПриватБанком

Компанії олігарха виграли суд за кредитними договорами на 7,5 мільярдів гривень

Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов ряду компаній до ПриватБанку і визнав недійсними деякі положення кредитних договорів, укладених між банком і позивачами у 2006-2016 рр., згідно з якими компанії повинні банку 7,5 млрд грн. Про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення суду від 4 листопада.

Як пише видання, підставами для такого судового рішення стало те, що спірними умовами кредитних договорів фактично визначена додаткова плата, що створило ситуацію подвійної оплати за користування кредитом.

Серед позивачів — компанії Тех-Трейд-Інвест, Парктур, ШЕЛТА, Аспект і Скорзонера.

За оцінками суду, відповідні положення кредитних договорів передбачали оплату за користування позиками двома паралельними способами — а саме відсотки за користування кредитом, виходячи з процентної ставки зазначеної в договорах, і відсотки “R” або винагороду за користування кредитом, сплата яких визначена в формулах, в які включені також дані за офіційним курсом гривні до долара США.

“Оспорювані пункти зазначених кредитних договорів порушують права позивача, оскільки фактично збільшують суму заборгованості позичальників за кредитними договорами, виконання зобов’язань за якими забезпечене іпотекою належного позивачеві майна і відповідно на яке банк набуває право звернення стягнення у разі невиконання позичальниками умов зазначених кредитних договорів”, — йдеться в тексті постанови.

Як випливає з судових матеріалів і довідок “Приватбанку”, наданих в грудні 2016 р. і січні 2017 р., сукупний обсяг згаданих нарахувань по відсоткам “R” або винагородою за користування кредитом за відповідними кредитними договорами досягає майже 7,5 млрд грн, що в рази перевищує максимальний розмір ліміту кредитних договорів і основну суму боргу по кредитах.

За даними держреєстру, одним із засновників ТОВ “Тех-Трейд-Інвест” є ТОВ “Скорзонера”, кінцевими бенефіціарами якого є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

Нагадаємо, 15 жовтня, Апеляційний суд Лондона та Уельсу задовольнив апеляцію ПриватБанку на рішення першої інстанції щодо невідповідності юрисдикції позову держбанку до Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та шести компаній. Слухання в британському суді проходило у відкритому режимі 5 днів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram