Бiзнес
29 Червня 2021
1 521

Гроші Джеффа Безоса: Скільки мільярдер заробив на продажу своїх акцій Amazon?

Статки бізнесмена наразі надають йому можливість придбати будь-що

Багатство Джеффа Безоса не залежить від його щомісячної зарплати. Якщо не брати до уваги витрати у $1,6 млн на безпеку бізнесмена, Amazon платить своєму засновнику всього $81 тис. на рік — це крапля в морі його капіталу. Майже 90% статку Безоса, який оцінюється приблизно у $200 млрд, складається з акцій Amazon.

Така ситуація характерна не тільки для Безоса, але й для багатьох інших найбагатших американців. І це основна причина, за якої вони платять так мало податків, якщо порівнювати з їх статком. Саме тому багато мільярдерів, враховуючи Безоса, регулярно продають акції компаній, якими вони керують.

У загальному, за підрахунками Forbes, з 1997 року, коли Amazon вийшов на біржу, засновник онлайн-ритейлера продав акції на суму майже $27 млрд. Наскільки відомо Forbes, дохід Безоса від цих угод раніше не повідомлявся і він дозволяє поглянути уважніше на фінанси гендиректора Amazon перед тим, як він покине цей пост 5 липня.

Починаючи з 1998 року Безос продавав акції Amazon практично щороку, за винятком 2005, 2006, 2007 і 2011 років. Це частково пояснює, чому принаймні двічі — 2007 і 2011-го — підприємець не платив федеральний прибутковий податок, про що раніше цього місяця повідомив проєкт ProPublica. Представник Безоса не відповів на прохання Forbes надати коментарі для статті.

Безос почав продавати свої акції Amazon наступного року після того, як онлайн-магазин розмістився на біржі. Спочатку ці угоди приносили десятки мільйонів доларів на рік: наприклад, 1998 року Безос виручив трохи менше ніж $46 млн, 1999 року — $21 млн, 2000-го — $29 млн. У наступні десять років засновник Amazon продовжував потроху продавати акції, нерідко роблячи це двічі-тричі на рік. Найбільший продаж він зробив 2010 року, позбувшись у загальному від 6 млн акцій за $793 млн (сума до вирахування податків).

Залежно від того як акції Amazon дорожчали, Безос продавав все менше паперів, але кожного разу отримував все більше грошей. Наприклад, 2008 року він продав 4 млн акцій за $304 млн. З того часу ціна паперів Amazon зросла більше ніж на 3000%, і минулого року він продав такий же пакет у 4 млн акцій, але вже за $10 млрд (до вирахування податків).

З 1997 року частка Безоса в Amazon скоротилася з 42% до 10%. Головним ударом по його пакету стали не продажі, а інша подія: 2019 року мільярдер розлучився та віддав 19,7 млн ​​акцій Amazon (чверть його частки, яка на той час коштувала $36 млрд) колишній дружині Маккензі Скотт. Тоді це стало найдорожчим розлученням в історії.

Кому окрім колишньої дружини та спонсорованих нею організацій, дісталися вторговані ним від продажу кошти? У 2017 році бізнесмен повідомив, що щорічно продає акції Amazon на $1 млрд, щоб інвестувати у свою космічну компанію Blue Origin. Наступного місяця вона збирається провести перший пілотований політ у космос за участю Безоса та його брата Марка. За оцінками венчурної фірми Space Capital, з моменту заснування Blue Origin 2000 року Безос інвестував у компанію $7,5 млрд.

У 2013 році мільярдер також витратив $250 млн на придбання газети The Washington Post. Це лише мала частка його доходів від продажу акцій того року — за підрахунками Forbes, тоді він вторгував $711 млн.

Серед витрат Безоса є й предмети розкоші, які може дозволити собі тільки надзвичайно заможна людина. The Wall Street Journal писала, що на початку року він придбав у мільярдера Девіда Геффена особняк у Беверлі-Хіллз за рекордні $165 млн. У реєстрі нерухомості покупцем вказана юридична фірма Perkins Cole, яка часто представляє інтереси Amazon. Безос також володіє будинками в Нью-Йорку й Вашингтоні та величезним ранчо у Техасі. Загальна вартість цієї нерухомості оцінюється у $504 млн. Але залишається незрозуміло, чи платив він за неї кешем, чи оформляв іпотеку.

Крім цього, за даними Bloomberg, Безос витратив більше ніж $500 млн на будівництво 127-метрової супер’яхти, яка після завершення робіт стане найбільшою парусною яхтою, коли-небудь створеною в Нідерландах.

У загальному, за оцінками Forbes, Безос заплатив $6 млрд федерального податку на приріст капіталу після продажу акцій Amazon майже на $27 млрд. Це якщо припустити, що він не списав збитки від інших вкладень, аби компенсувати цей приріст. ProPublica повідомляла, що з 2014 до 2018 року Безос заплатив федеральні податки на суму всього у $973 млн.

Безоса давно критикують за те, що він скупиться на благодійність і ухилився від “Клятви дарування” (The Giving Pledge) — зобов’язання роздати значну частину свого статку. Протягом декількох років Безос дарував благодійним організаціям частину акцій Amazon, проте лише нещодавно зайнявся благодійністю серйозно.

З 2018 року він взяв на себе зобов’язання пожертвувати $12 млрд на створення власних некомерційних організацій. З них $2 млрд Безос пообіцяв виділити благодійному фонду Bezos Day One Fund, який створює мережу некомерційних дитячих садків у малозабезпечених спільнотах і видає гранти групам, що допомагають бездомним сім’ям. Ще $10 млрд Безос минулого року зобов’язався виділити фонду Bezos Earth Fund, який надає гранти на боротьбу зі зміною клімату. До цього часу фонд роздав на це $791 млн.

До 2018 року Безос зробив ще ряд дарувань вартістю декілька мільйонів доларів. Зокрема $33 млн він передав некомерційної організації TheDream.us, яка фінансує вищу освіту для молодих іммігрантів, і $15 млн — на створення Центру Безоса з вивчення динаміки нейронних мереж у Принстонському університеті.

Загалом Forbes вдалося відстежити, на що Безос витратив $14 млрд. Ще частина його коштів були інвестовані у стартапи. Згідно з книгою журналіста Bloomberg Бреда Стоуна “The Everything Store. Джефф Безос і ера Amazon”, Безос був одним з перших інвесторів Google, проте невідомо, чи зберіг свою частку, коли пошуковий сервіс вийшов на біржу 2004 року.

Безос також передав частину грошей своєму сімейному офісу Bezos Expeditions, який, за даними PitchBook, з 2006 року інвестував більш ніж у сотню компаній, враховуючи Twitter, Airbnb і Uber. Незрозуміло, скільки саме грошей Безос вже передав сімейному офісу, але його вкладення, ймовірно, виявилися вдалими. А це означає, що статки підприємця можуть на мільярди перевищувати суму у $200 млрд, в яку Forbes наразі їх оцінює.

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram