Новини
10 Лютого 2020
877

Господарський суд Києва розблокував процес приватизації Центренерго

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом винесення суддею свідомо незаконного рішення

Господарський суд Києва постановою від 6 лютого задовольнив клопотання Фонду державного майна України, скасувавши заходи забезпечення позову, якими була заблокована приватизація ПАТ “Центренерго”. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу ФДМ.

“В кінці січня відомство почало процедуру відбору інвестиційних радників для приватизації Центренерго, а також залучає аудиторську компанію з бездоганною репутацією для аудиторського звіту підприємства за підсумками минулого року”, — йдеться в повідомленні ФДМ.

Як відомо, Госпсуд Києва 23 січня цього року без виклику сторін задовольнив заяву ТОВ “Укрдонінвест” про забезпечення позову і заборонив ФДМ здійснювати дії по приватизації “Центренерго” до розгляду по суті спору з “Укрдонінвестом”, пов’язаного з попередньою спробою продати підприємство.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом винесення суддею такого, за версією правоохоронців, свідомо незаконного рішення.

Позов, в якому “Укрдонінвест” оскаржує наказ ФДМ від 10 грудня 2018 р. визнання попереднього конкурсу з приватизації Центренерго, що не відбувся, був прийнятий Госпсудом до розгляду 1 листопада 2019 р.

“Укрдонінвест” крім скасування наказу вимагає також відновити конкурс, визнати компанію його учасником, зобов’язати ФДМ видати наказ про затвердження переліку потенційних покупців, які були визнані учасниками конкурсу.

Раніше, пише агенція, “Укрдонінвесту” один раз вже вдалося заблокувати подальшу приватизацію Центренерго через адмінсуд. Однак 6 листопада минулого року ця забезпечувальна міра була скасована за клопотанням представника ФДМ.

Фонд держмайна в жовтні 2018 р. оголосив про проведення конкурсу з продажу 78,289% акцій ПАТ “Центренерго” за стартовою ціною 5 млрд 984,992 млн грн. Продаж був призначений на 13 грудня 2018 р. Конкурс повинен був відбутися при наявності, мінімум, двох учасників, один з яких — іноземний.

Про намір брати участь в конкурсі заявили шість компаній. З усіх претендентів документи з фінансовою гарантією, згідно з даними агенції, подали тільки ТОВ “Укрдонінвест” (Київ), бенефіціаром якого виступає Віталій Карпачов, і білоруське унітарне підприємство “Нафтобітумний завод”, що належить найбільшому приватному білоруському нафтотрейдерові “Інтерсервіс”.

Колишній на той момент глава фонду Віталій Трубаров заявив про скасування конкурсу, оскільки подана учасниками документація не відповідала вимогам законодавства.

“Центренерго” експлуатує 23 блоки (18 — пиловугільні та 5 — газомазутні) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

Нагадаємо, Фонд державного майна видав наказ про створення конкурсної комісії з відбору радників з приватизації ПАТ “Центренерго”.

Як писали раніше Investory News, Кабінет міністрів України передав 530 державних підприємств на приватизацію. Їхня сукупна балансова вартість складає понад 12 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram