Новини
22 Березня 2022
688

Гірше ніж дефолт 1998-го: Fitch очікує у 2022 році падіння ВВП рф на 8% та зростання інфляції до 18%

Реальне падіння ВВП залежатиме від тривалості війни та санкцій

Внаслідок вторгнення в Україну російська економіка скоротиться на 8% у 2022 році, а дефолт 1998 року коштував країні скорочення ВВП на 5,4%. Таку оцінку надало рейтингове агентство Fitch, пише Інтерфакс.

Крім того, агентство прогнозує росії 18% інфляції цьогоріч — це найвищий темп, який країна мала з 2022 року. До 2023 року темпи зростання цін уповільняться до 15%. Агентство прогнозує, що Центробанк рф далі підвищуватиме ставку для стримування інфляції, і цьогоріч ставка може зрости до 25%.

Світове ВВП, при цьому, зросте на 3,5% замість попередньо прогнозованих 4,2%.

Щодо рф, прогноз характеризується особливо високим ступенем невизначеності, і реальне падіння ВВП залежатиме від тривалості війни та санкцій, зазначає агентство.

“Очікуване падіння можна порівняти з падінням під час кризи 1998 року і під час світової фінансової кризи”, — пояснює Fitch. При цьому пов’язані з санкціями шоки виглядають суттєвими й триватимуть довше, проте високі ціни на нафту та профіцит рахунку поточних операцій, що могло б створити економіці агресора певну фінансову “подушку”.

“Ми очікуємо різкого погіршення фінансових умов, оскільки банкам важко впоратися з величезним санкційним тиском. Іноземні інвестиції будуть знижуватися через обмеження активності дедалі більшої кількості міжнародних компаній у росії. Підвищена невизначеність сильно позначиться на внутрішніх інвестиціях”, — пише Fitch.

Заборона експорту певної російської продукції, запроваджені самою ж росією, та ембарго з боку західних країн разом найімовірніше призведе до падіння обсягу торгівлі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram