Новини
27 Грудня 2019
754

Газові переговори між Україною та Росією ще тривають

Російські ЗМІ заявили, що сторони домовилися з 1 січня 2020 року “обнулити” взаємні претензії

У НАК “Нафтогаз України”, посилаючись на сьогоднішню заяву міністра енергетики Росії Олександра Новака щодо угод між Україною і РФ, підкреслили, що мова йде про домовленості, досягнуті 20 грудня у Мінську. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу компанії.

“Звертаємо увагу ЗМІ, що у сьогоднішній заяві на “РИА-Новости” є посилання на домовленості 20 грудня. Якщо буде нова інформація, ми її повідомимо. Поки що переговори тривають”, — повідомили у компанії.

Як відомо, сьогодні Новак заявив, що сторони домовилися, що з 1 січня 2020 р. країни “обнуляють” взаємні претензії.

Прем’єр Олексій Гончарук на брифінгу за підсумками засідання уряду 27 грудня заявив, що переговори щодо укладення нового транзитного контракту між Україною і РФ ще тривають.

“Одразу скажу, що газові переговори коментувати не буду. Переговори про транзит газу ще тривають. Дайте нам день-два”, — підкреслив він.

Нагадаємо, 20 грудня представники Єврокомісії, України та РФ досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

За підсумками переговорів у Мінську Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну й врегулювання взаємних вимог.

10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 р. З осені 2015 р. Україна не імпортує природний газ за контрактом з “Газпромом”, закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

Новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на 5 років з можливістю пролонгації на 10 років на тих самих умовах.

Як відомо, НАК “Нафтогаз України” перерахувала державі 8,5 млрд грн дивідендів і 4,5 млрд грн інших податкових платежів, всього за грудень було забезпечено надходжень до держбюджету близько 20 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram