Новини
1 Червня 2020
845

FT: КНДР примушує еліту до “вливання” фінансів в економіку

Газета пише, що країна вперше за 17 років планує випустити держоблігації

Лідер КНДР Кім Чен Ин вимагає від представників північнокорейської еліти вливання коштів до бюджету країни, що допоможе протистояти подвійній загрозі від пандемії коронавірусу COVID-19 і міжнародних санкцій, повідомляє Financial Times (FT).

Видання зазначає, що Північна Корея зіткнулася з найпотужнішим економічним спадом з 1997 року, внаслідок чого її 36-річний лідер намагається відновити централізований контроль над економікою, потенційно підриваючи перехід до ринкових відносин й ознак капіталізму, що наразі формуються.

“Про гострі економічні проблеми свідчать дані, що КНДР вперше з 2003 року планує випустити державні облігації. Про це минулого тижня повідомив південнокорейський портал Daily NK і пізніше рейтингове агентство Fitch”, – пише видання.

Опитані FT експерти стверджують, що метою випуску облігацій є залучення іноземної валюти від забезпечених жителів країни для фінансування 60% бюджету. За словами експерта з Віденського університету Пітера Уорда, раптовий випуск облігацій – важлива подія. “Я думаю, що це перша реальна ознака того, що вони зіткнулися з вельми значними фінансовими проблемами через санкції та вірус”, – наголосив він.

І додав, що покупці не матимуть ніяких гарантій на виплати за облігаціями. “Раніше північнокорейський уряд зарекомендував себе як некомпетентний у прийнятті обґрунтованих інвестиційних рішень”, – зазначив він.

Своєю чергою співробітник розташованої у Вашингтоні некомерційної організації, що займається питаннями КНДР Деніел Верц заявив FT, що мета полягає в тому, аби отримати більшу частину доходів від орієнтованих на ринок підприємств, які в кінцевому підсумку надходять у державу, а не в казну корумпованої еліти.

Видання також зазначає, що на думку співробітника американського аналітичного центру Foreign Policy Research Institute Бенджаміна Сілберстейна, влада Північної Кореї використовує різні способи аби примусити еліту передати іноземну валюту до скарбниці.

“Представники бізнесу та взагалі будь-які люди, які заробляють пристойні гроші, повинні передавати “добровільні” відрахування державі, щоб продемонструвати відданість його лідеру. Це, звичайно, просто здирництво”, – вважає експерт.

Раніше Investory News писали, що Греція вперше в історії розмістила тримісячні державні облігації з негативною дохідністю. Так, на початку жовтня, Афіни залучили €487,5 млн, випустивши папери з терміном погашення 13 тижнів і прибутковістю мінус 0,02%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram