Новини
11 Січня 2023
431

ФРС ще не має чіткого бачення щодо монетарної політики

Проте фондові індекси Волл-стріт зросли

Основні індекси Волл-стріт зросли завдяки зростанню акцій Microsoft і Amazon, оскільки інвестори оцінили коментарі голови ФРС Джерома Пауелла, який ухилився від прогнозів щодо монетарної політики, пише Reuters.

Microsoft Corp зросла на 1,2% на тлі новин, що компанія веде переговори про інвестування $10 млрд в розробника ChatGPT OpenAI.

Акції Amazon зросли на 1,6%. Індекс S&P 500 підвищився на 0,3%.

Промисловий індекс Dow Jones Industrial Average зріс на 111,74 пункту, або на 0,33%, до 33 629,39 пункту.

Водночас акції Boeing впали на 1,3% після повідомлення про те, що Morgan Stanley знизив рейтинг американського авіабудівника.

Незалежність Центробанку США від політичного впливу має вирішальне значення для його здатності боротися з інфляцією, сказав Пауелл у вівторок.

“Відновлення цінової стабільності при високій інфляції може вимагати заходів, які не є популярними в короткостроковій перспективі, оскільки ми підвищуємо процентні ставки для уповільнення економіки.

Відсутність прямого політичного контролю над нашими рішеннями дозволяє нам приймати ці необхідні заходи без урахування короткострокових політичних факторів”, — заявив голова ФРС.

Зауваження Пауелла не змогли заспокоїти інвесторів, наляканих коментарями двох інших керівників ФРС в понеділок.

Ці коментарі послабили надії на те, що інфляція в США досягла піку і ФРС може незабаром просигналізувати про завершення циклу підвищення ставок, підкріплені даними минулого тижня, які показали помірне зростання заробітної плати.

“Він (Пауелл) жодним чином не порушив ринок, і той факт, що він наголошує на необхідності політичної незалежності при боротьбі з інфляцією, є безумовним позитивом для ринків”, — сказав Пітер Карділло, головний ринковий економіст Spartan Capital Securities, Нью-Йорк.

“Але він не торкнувся і не дав натяків на те, що ФРС збирається робити в майбутньому щодо ставок”, — додав експерт.

Інвестори тепер з нетерпінням чекають звіту Міністерства праці США щодо споживчих цін в четвер. Очікується, що він покаже деяку помірність споживчих цін у грудні в річному обчисленні.

Агресивна монетарна політика ФРС, спрямована на стримування найвищої за десятиліття інфляції, завдала удару по американським акціям у 2022 році, коли три основні індекси зафіксували найсильніше річне падіння з 2008 року.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни від розміщення ОВДП залучено 252 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram