Новини
24 Березня 2020
689

Фондові індекси Західної Європи впевнено зростають

Це відбувається на фоні потужної підтримки ФРС США світовій економіці й згасання спалаху коронавіруса в Італії

Фондові індекси країн Західної Європи активно зростають на торгах у вівторок, 24 березня, на фоні ознак уповільнення темпів поширення коронавірусу в Італії, повідомляє Інтерфакс.

Підтримку ринкам також надали заходи підтримки економіки, прийняті напередодні Федеральною резервною системою (ФРС) США.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 до 11:58 за київським часом підскочив на 5,13% і склав 294,83 пункту.

Британський індекс FTSE 100 виріс на 4,4%, німецький DAX — на 6,49%, французький CAC 40 — на 5,3%. Італійський FTSE MIB та іспанська IBEX 35 набрали відповідно 6,72% і 4,79%.

Число нових випадків зараження та летальних випадків в Італії знижується два дні поспіль, пише MarketWatch. Проте, країна продовжує лідирувати в Європі за кількістю хворих і летальних випадків.

У світі, за станом на 7:00 за київським часом, налічувалося 355,6 тис. осіб, інфікованих коронавірусом COVID-19, помер 16,91 тис. осіб, одужали понад 97 тис. За минулу добу кількість підтверджених випадків захворювання у світі виросло на 22, 486 тис., кількість померлих — на 1,839 тис.

Влади країн продовжують вживати заходів для уповільнення темпів поширення вірусу.

Так, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про серйозні обмеження, які вводяться в країні у зв’язку з епідемією.

Зокрема, як повідомляє BBC, починаючи з вечора понеділка, 23 березня, виходити з дому дозволено тільки для покупок — за продуктами й товарами першої необхідності, фізичних вправ (не частіше разу на день і на самоті або разом з членами сім’ї), з медичної необхідності або для поїздок на роботу, яка визнана життєво необхідною. Забороняються також будь-які громадські збори в кількості більш як двоє осіб, якщо це не члени однієї сім’ї.

ФРС США оголосила напередодні про масштабне кількісне пом’якшення і повідомила, що буде викуповувати держоблігації фактично в необмежених масштабах, а також запустить ряд нових програм кредитування бізнесу.

Вжиті Федрезервом заходи, як очікують в Центробанку, надаватимуть підтримку широкого кола ринків та інститутів, тим самим підтримуючи приплив кредитів в економіку.

Статистичні дані, опубліковані у вівторок, 24 березня, показали, що зведений індекс PMI для єврозони в березні впав до 31,4 пункту з 51,6 пункту в лютому, згідно з попередніми даними. Це найгірше значення з липня 1998 р., коли почав фіксуватися показник. Індикатор для сектора послуг впав до 28,4 пункту з 52,6 пункту в лютому.

Попереднє значення PMI у Великій Британії також впало до історичного мінімуму в 37,1 пункту в березні проти 53 пунктів місяцем раніше, згідно з останніми даними IHS Markit/CIPS. Індикатор для сектора послуг опустився до 35,7 пункту з 53,2 пункту.

Акції одного з найбільших світових виробників алкогольної продукції Pernod Ricard дорожчають на 4,2%, всупереч тому, що компанія помітно погіршила прогноз прибутку на поточний фінансовий рік через спалах коронавіруса COVID-19. При цьому компанія очікує, що її продажі в КНР почнуть відновлюватися у квітні.

Ціна паперів найбільшого іспанського банку Banco Santander SA зростає на 4,7%. Банк не виплачуватиме проміжні дивіденди в листопаді та перегляне розмір виплат за підсумками 2020 р. Як повідомляється в прес-релізі банку, загальна сума річних дивідендів буде винесена на затвердження зборами акціонерів у 2021 р., як тільки можна буде оцінити повною мірою наслідки пандемії коронавіруса.

Папери Anheuser-Busch InBev дорожчають на 4,2%. Пивоварний концерн відкликав прогноз по EBITDA на 2020 р. на фоні збереження невизначеності щодо масштабів впливу пандемії COVID-19 на бізнес та економіку.

Акції Axel Springer знижуються на 2,2%. Видавничий дім відкликав прогноз на 2020 р. через пандемію і повідомив, що не може прогнозувати, яким буде цей рік для бізнесу компанії.

Нагадаємо, гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебрейесус оголосив у середу, 11 березня, про пандемію у зв’язку з продовженням поширення у світі коронавірусу COVID-19. На цій новині американські фондові індекси впали на кілька відсотків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram