Новини
8 Серпня 2023
278

Фонд добробуту Саудівської Аравії повідомив про колосальні збитки за 2022 рік

Сума втрат становила майже $16 мільярдів

Фонд національного добробуту Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) повідомив про сукупні збитки обсягом $15,6 млрд у 2022 році.

Інвестиційні збитки організації становили $11 млрд, пише Bloomberg з посиланням на фінансовий звіт фонду. У 2021 році PIF отримав прибуток розміром $25,4 млрд.

Основна причина негативних показників — падіння вартості вкладень у технологічні фонди. Збиток Vision Fund японської SoftBank Group, що підтримується Саудівською Аравією та Абу-Дабі, у 2022 році став рекордним і становив $32 млрд.

У 2022 році PIF збільшив частку акцій саудівських компаній в інвестпортфелі з 24% до 32%. Зростання інвестицій у місцеві активи частково зумовлене тим, що у лютому минулого року уряд передав фонду 4% акцій національної нафтової компанії Saudi Aramco. Пакет паперів оцінюється у $80 млрд.

Водночас фонд скоротив інвестиції у міжнародні активи з 20% до 10%. Йдеться, зокрема, про вкладення в англійський футбольний клуб Newcastle United та кошти, розміщені у фонді Blackstone Group LP (інвестує в інфраструктуру США).

PIF — ключовий елемент стратегії Саудівської Аравії з диверсифікації нафтової галузі. Фонд очолює спадковий принц Мухаммед бін Салман, який використовує гроші організації для інвестицій у різні сфери: туризм, виробництво електромобілів та будівництво спортивних об’єктів у королівстві. Згідно з даними Інституту Фонду національного добробуту (SWFI), активи PIF становлять близько $777 млрд.

Раніше Investory News писали, що іноземці дедалі менше інвестують до Китаю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram