Новини
18 Липня 2023
243

Фінансові наслідки від заколоту вагнерівців

Пригожин приніс кремлю нову дірку в бюджеті

Швидкоплинний заколот Євгена Пригожина не тільки похитнув авторитет кремля, а й завдав росії великих збитків у сфері фінансів, пише Bloomberg.

Автори публікації зазначають, що витрати від заколоту “вагнерівців” не обмежуються вартістю тих ресурсів, які були витрачені на бойову підготовку найманців та облаштування польових таборів для них в окупованій частині України.

Тепер кремлю доведеться витрачатися на додаткове військове прикриття москви, що може обійтися російському уряду в додаткові 5% до видаткової частини бюджету — тобто ще 1,3 трлн рублів ($14 млрд) в цьому році.

Ці витрати для кремля будуть дуже недоречні, оскільки путін планує переобратися в наступному році на новий строк. За оцінкою Bloomberg, в минулому кремль перед виборами завжди підіймати зарплати в держсекторі, що призводило до загального зростання зарплат в країні приблизно на 12%.

Цього року за кілька місяців до заколоту путін вже оголосив про підвищення мінімальної заробітної плати на 18,5% з 2024 року. Це вплине на майже 5 млн людей у рф. Експерти відзначають, що цим справа, звичайно, не обмежиться, і кремль почне смітити грошима і за іншими соціальними статтями витрат.

“Заколот посилить фінансовий стрес і зірве спроби уряду стабілізувати бюджетний баланс. Державний фонд заробітної плати також зросте, щоб зберегти підтримку основних виборців на шляху до виборів”, — вважає російський економіст Олександр Ісаков.

Bloomberg констатує, що знайти на все це гроші буде непросто, оскільки західні санкції скорочують доходи росії від експорту енергоресурсів.

На цьому тлі міністр фінансів рф Антон Силуанов вже виступив з пропозицією про повсюдне скорочення витрат на 10% в бюджеті наступного року за всіма так званими незахищеними статтями — все крім зарплат і комунальних витрат.

Нагадаємо, Італія заморозила активи росіян приблизно на €2 мільярди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram