Новини
21 Травня 2019
964

Ferrexpo AG примусово викупить у міноритаріїв акції

При номінальній вартості 9,96 грн за акцію компанія придбає їх по ціні 34,24 грн

Фото: Ferrexpo

Ferrexpo AG (Швейцарія), якій належить 99,11% акцій ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” (ПГЗК, Ferrexpo Poltava Mining, Горішні Плавні Полтавської обл.), найбільшого виробника залізорудних котунів в Україні, примусово викупить у міноритаріїв акції в рамках процедури squeeze-out по ціні 34,24 грн за кожну при їх номінальної вартості 9,96 грн. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на публічну безвідкличну оферту, що датується 17 травня 2019 року.

Як повідомляється в оприлюдненому повідомленні ПГЗК у системі НКЦПФР, Ferrexpo AG має намір скористатися правами, передбаченими ст.65 закону “Про акціонерні товариства”, щодо обов’язкового продажу акцій акціонерами ПГЗК на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакету акцій.

За даними агенції, станом на дату повідомлення, Ferrexpo AG є прямим власником домінуючого контрольного пакета акцій товариства та володіє більш 189 млн іменних простих акцій ПрАТ, що становить 99,11% статутного капіталу.

Станом на 1 квітня 2019 р. 99,1167%-ва частка акцій ПрАТ “ПГЗК” належить безпосередньо Ferrexpo AG, кінцевим бенефіціаром якої є Костянтин Жеваго. Про це уточнюється в повідомленні.

Група Ferrexpo – найбільший виробник та експортер котунів серед країн колишнього СРСР. Поточні виробничі активи – Полтавський та Єристівський ГЗК. Гендиректор компанії, народний депутат Костянтин Жеваго контролює 50,3% акцій компанії.

У 2018 р. Ferrexpo скоротила чистий прибуток на 15% – до $335,22 млн, збільшивши виторг на 6,4% – до $1274,03 млн.

Основними споживачами продукції є сталеливарні підприємства з Австрії, Словаччини, Чехії, Німеччини та інших європейських країн, а також Японії, Тайваню, Південної Кореї та Китаю.

Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі.

Нагадаємо, Кріс Маве – фінансовий директор гірничорудної компанії Ferrexpo, 25 квітня продав 150 тис. акцій компанії за курсом 268,03 пенса за штуку, тоді як на наступний день їх курс обвалився до 192,6 пенса. Різке зниження ціни сталося на фоні новини про відмову міжнародної аудиторської компанії Deloitte LLP продовжувати роботу аудитором Ferrexpo “через розслідування діяльності благодійної організації Blooming Land”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram