Думки
28 Лютого 2022
2 122

Епоха глобального прогресу: Як зміниться світ через 25 років

Один із засновників журналу Wired, письменник Кевін Келлі — про те, які головні сили найближчого майбутнього сповнюють його нестримним оптимізмом

Двадцять п’ять років тому, коли я був одним із редакторів Wired, ми опублікували гучну статтю під назвою “Тривалий бум”. Це був сценарій, що описував 25 років економічного та культурного розвитку та процвітання. Він також включав 10 подій та процесів, які могли б завадити прискоренню прогресу, і деякі з них сьогодні мають жахливий вигляд. За ці 25 років у середньосвітовому значенні рівень життя більшості жителів планети зріс. Він не зріс скрізь однаково, але загалом став вищим. У цьому сенсі “Тривалий бум” відбувся, хоча багато прогнозованих проривів та інновацій не трапилися.

Майбутні 25 років з великою ймовірністю стануть епохою глобального прогресу, який перевершить усі досягнення минулої чверті століття. Наступному поколінню людей — і в середньому, і в сукупності — буде доступний рекордно високий для цієї планети рівень життя і такі самі можливості. Розподіл прогресу, як і раніше, буде нерівномірним, але всі регіони випробуватимуть його більшою мірою, ніж раніше. З урахуванням похмурого минулого року все це виглядає шалено оптимістичним. Тому я дав йому назву “Бум, який ще більший і крутіший”.

Свідчення глобального зростання у короткостроковій перспективі вже виникають. Кожен із семи трендів, перерахованих мною, є великими силами, які виникають на планеті лише одного разу. Кожна рухається потужним імпульсом, тому їх нелегко зупинити. І найближчі десятиліття їх вплив лише наростатиме. Ці сім сил подібні до попутного вітру, що прискорює прогрес і процвітання, і вони заслуговують на оптимістичні відношення.

1. Загальна урбанізація

Рівень життя середнього класу, широко поширений сьогодні, є результатом кількох одноразових глобальних подій: масової міграції до міст, припливу жінок у формальну робочу економіку та повсюдної автоматизації праці. Таким чином, перше джерело оптимізму — це продовження, а десь і завершення промислової революції. Хоча у розвинених країнах модернізація вже відбулася, у тих, що розвиваються — вона ще не реалізована повною мірою. Ситуація зміниться наступні 25 років, і майже всі, хто живе, зможуть відчути прогрес на собі.

Близько 90% населення планети проживатиме у міських районах, використовуючи масштабну інфраструктуру для забезпечення водою, їжею, житлом, транспортом, освітою та медициною. Ми завершимо урбанізацію планети, коли основна частина її мешканців житиме у міських районах, визначених як території у радіусі 20 км від лікарні чи поліклініки.

Щільність урбанізації має свої переваги, наприклад, ширший діапазон можливостей та різноманітні види діяльності. Цього бажає більшість молодих людей на планеті. Запитайте їх, про що вони мріють, і вони дадуть відповідь, що їм потрібні футболки та кросівки, кімната з кондиціонером, сантехнікою та wi-fi, а також робота, яка їм подобається.

Загальна урбанізація — це більше, ніж просто комфортне життя. Вона веде до прискореного впровадження більшої кількості інновацій та відповідно до процвітання, зокрема й за межами міста. Найголовніше те, що цей сучасний і поширений тренд, бувши самоціллю, водночас є стимулюючою силою підтримки та розвитку інших шести трендів.

2. Глобальний зв’язок

Вперше на планеті всіх дорослих об’єднають. Наявність у людей підключених пристроїв може досягти 100%. Цей загальний зв’язок створює велику аудиторію, ринок глобального масштабу та потенційно подібні світові рухи. У стартапу з маленької країни з’являється більше, ніж будь-коли, шансів мати клієнтську базу в мільярд людей. Величезна світова аудиторія фінансує не лише великі культурні проєкти, а й забезпечує сотні мільйонів нішевих ринків, що є благом для виробництва, мистецтва, комерції у будь-якому місті на планеті.

Зростає глобальна комерція, розширюється глобальний обмін культурою (K-pop та K-драми всюди!) та найкращі практики поширюються всіом світом. Глобальний зв’язок — це новий інструмент для використання внутрішнього генія 8 млрд людей незалежно від того, де вони живуть.

Коли всі дорослі на планеті поєднаються, то зможуть співпрацювати з небаченими раніше масштабами та швидкістю. Це зміцнить існуючі великі інституції, оскільки можливі нові форми співпраці.

Наступні два десятиліття ми, ймовірно, будемо свідками щонайменше одного грандіозного проєкту, створеного мільйоном людей, які, перебуваючи в різних точках планети, спільно працюватимуть над ним у режимі реального часу — це досягнення стане можливим завдяки глобальному зв’язку. Коли всі 8 млрд людей пов’язані воєдино, ми маємо більше шансів на спільне процвітання.

3. Всюдисущий ШІ (штучний інтелект)

Аж до промислової революції все, що створювали люди, зокрема міста та дороги, доводилося робити силою живих м’язів людини та тварин, яка була різко обмежена. З появою дешевої штучної сили ми можемо будувати величезні хмарочоси, континенти, що перетинають залізниці, гігантські фабрики та масове виробництво — все, що було далеко за межами можливостей живих м’язів.

Те саме ми почали робити й з м’язами нашого розуму, населяючи світ штучним інтелектом. Сотні різних видів і типів нового розуму будуть працювати з людьми для розв’язання проблем. Ці нелюдські мізки (іноді з тілами, і тоді ми кличемо їх роботами) робитимуть те, що люди робити не хочуть або не можуть.

Люди разом з ШІ відкриють нові горизонти та нову діяльність. Довгостроковий двигун прогресу — автоматизація фізичної праці — збережеться, а потім почне поширюватись і на інтелектуальну працю.

Три основних наслідки впровадження ШІ — це звільнення людей від небажаних видів роботи, бум нових послуг та раніше неможливих продуктів, створюваних спільно з ШІ, а також нові професії та цікаві завдання для людей. ШІ з роботами створений для забезпечення ефективності та продуктивності, тоді як ці мільйони нових видів діяльності для людини допускають неефективність.

Щоб досягти успіху в інноваціях, підприємництві, мистецтві, соціальному обслуговуванні, гостинності, науці та відкриттях, люди повинні пробувати речі, які не працюють, використовувати невдачі, заохочувати балаканину та грайливість — все це неефективно. Ефективність — це для роботів. Всюдисущий ШІ — найоптимістичніша сила, яку ми можемо собі уявити.

4. Відновлювана енергетика

Промислова революція була викликана спалюванням обмеженої кількості доступного вуглецю. Населення світу та ринкова економіка зростали паралельно з відкриттям та використанням вуглецевого палива. Це був разовий подарунок для прогресу.

Найближчі десятиліття ми перейдемо до необмеженого використання енергії сонця, вітру, води та атома. Ми можемо подвоїти нашу енергоефективність просто звільнивши економіку від вуглецю. Фактично ми можемо досягти половини успіху у боротьбі зі зміною клімату, якщо замінимо у всіх наших машинах, печах та транспортних засобах роботу окислення на роботу електронів.

Ми використовуватимемо електричні теплові насоси замість спалювання вуглецю в печах, електродвигуни замість реактивних двигунів, електромобілі замість забруднюючих бензинових двигунів — і світлодіоди всюди. Крім допомоги у боротьбі зі зміною клімату, електрифікація всього відкриє незліченні можливості для бізнесу та зайнятості у сфері модернізації транспорту, житла та цивільної інфраструктури. Оскільки багато хто з нас житиме в містах (що збільшує стійкість), цей тренд також відкриває мільйони можливостей для озеленення (і підвищення якості) міського життя.

5. Інновації, що прискорюються

Крім інтенсивної урбанізації та глобального зв’язку, нові інструменти навчання також вплинуть на швидкість появи та впровадження інновацій, що, своєю чергою, прискорить розвиток. Це привід оптимізму. Технології штучного інтелекту, досягнення в галузі науки та розквіт ЗМІ для просьюмерів (наприклад, сьогоднішній YouTube) прискорять і розширять поширення знань. І в цій якості YouTube та Youku (у Китаї) ще недооцінені. Це не просто уроки макіяжу чи відеоролики зі створення майстер-класів. Так, на YouTube одні нейрохірурги завантажують новітні методики, які потім дивляться інші нейрохірурги та впроваджують ці нововведення, поділяючись потім уже своїми відео — і все це протягом декількох днів.

Майже всі наукові виступи або галузеві презентації записуються та широко публікуються на YouTube, а потім в інших відео до цих матеріалів можна знайти аналіз та коментарі. Донедавна комплексні інновації або ставали “хітом”, або залишалися непоміченими. Іноді вони з’являлися в науці та техніці, пізніше стали з’являтися у технологічному бізнесі. Але вони все ще відсутні у держуправлінні, освіті, збройних силах, соціальних службах та цивільній інфраструктурі.

Проте варто очікувати, що вперше інновації будуть цілеспрямовано та ефективно використовуватись у всіх сферах суспільства.

Інновації в будь-якій галузі — це нова норма, принаймні норма, до якої потрібно прагнути. Найкращі практики в галузі інновацій, глобального зв’язку та нових медіа (зокрема доповнена за допомогою смартокулярів реальність, що покращує відеонавчання) дають інструменти для розвитку освіти.

Ці інструменти дозволяють вимірювати знання і, отже, оптимізувати навчання з урахуванням різних ситуацій. Зокрема, освіта розширюватиметься за допомогою штучного інтелекту, технологій та глобалізації доти, доки не вийде за межі школи та не перетвориться на процес, що супроводжує людину все життя й охоплює всі її сфери — і професійну, і особисту. Прогрес у навчанні сприяє прогресу і в усьому іншому.

6. Біоінженерія

Вперше ми зможемо відтворити біологію як самих себе, так і інших видів, що існують і винайдених. Це давня надія, пов’язана з технологіями, і на її реалізацію знадобляться століття, але сила вже почала діяти. Подивіться, з якою швидкістю ми, люди, створювали вакцини проти Covid-19, і наскільки вони змінили баланс між життям і смертю. Наша відповідь на пандемію має викликати оптимізм, а не розпач. Багато в чому цей успіх зумовлений великим обсягом зібраних генетичних даних, і цей процес надалі лише набиратиме обертів.

Посилення контролю над живими системами на їхньому базовому рівні забезпечить великий прогрес у нашому власному довголітті та добробуті. Але ця революція також дасть нам можливість створювати нові матеріали, форми, товари, продукти, про які ми раніше лише мріяли.

Один із таких прикладів — м’ясо, яке отримане не через вбивство тварин, а вирощене з їх клітин, воно має інший екологічний слід і може бути навіть смачніше, ніж натуральне м’ясо. Наступні два десятиліття ми, ймовірно, зможемо продавати замінник риби, вирощений з її клітин, і цим ліквідувати промисел дикої риби, поки вона не зникла зовсім.

Створення в океані величезних територій, де заборонено риболовлю, було б великим благом для планети. Позитивні ефекти біотехнологій проти інших технологій виявляються набагато повільнішими, але їх вплив набагато сильніший. Поява біотехнологій, можливо, найкращий привід для оптимізму.

7. Зміна поколінь

Через 25 років покоління бумерів зійде з глобальної сцени, а майбутнє покоління досягне повноліття. Це хороша новина для світу, тому що молодь має прекрасні ідеї та бажання побачити, як вони втілюються. У всьому світі нове покоління зростатиме, вивчаючи ту саму шкільну програму. У їхніх підручниках обов’язково буде математика, природничі науки, історія, література та, швидше за все, англійська.

Вони будуть просунутими учнями з вільним доступом до онлайн-енциклопедій, бібліотек книг, всесвіту відеоуроків. У їхніх навушниках буде універсальний мовний переклад у режимі реального часу, який стане доступним вже за кілька років і розкриє можливості для мільярдів людей цього покоління.

Багато чудових молодих людей з глибинки можуть мати всі навички, які хотів би бачити віддалений роботодавець, крім знання англійської мови. Завдяки універсальному перекладу в реальному часі це перестане бути проблемою, і вони зможуть легко приєднатися до світової економіки, підвищуючи добробут — свій та решту.

Здебільшого цілі цього покоління будуть найкращими за всю історію. Якщо розглядати історію поколінь, це глобальне покоління буде дуже орієнтоване на громадянські цінності й творення. Вони будуть більш оптимістичні, ніж бумери, і не питатимуть дозволу.

В одному з опитувань Світового економічного форуму 26 тис. молодих людей віком від 18 до 35 років поцікавилися, чого у світі більше — можливостей чи труднощів. Понад 70% цих мільйонів виявилися оптимістами, вважаючи (і я вважаю, правильно!), що можливостей більше.

Уточнення

Я говорю про стан суспільства та його майбутнє у середньосвітових категоріях. Навіть у дуже здорової людини щодня можуть виникати якісь дрібні травми чи недуги. Насправді деякі з найздоровіших людей на планеті — професійні спортсмени — постійно страждають від болю та травм через свої визначні досягнення. Локальні проблеми вважатимуться нормою.

Так само у світі незаперечного прогресу не всі регіони будуть однаково “здорові” — десь страждатимуть від воєн, хвороб, голоду, хвилювань. Десь буде виглядати дуже похмуро, і песимізм виявиться цілком доречним. Історія показує, що ці безрадісні періоди не вічні, і що за цим (в середньому) йдуть кращі часи.

Підставою для оптимізму є довгострокова перспектива і масштабніша точка зору. Спираючись на фактичні дані, ми маємо можливість уявити, яким для середньостатистичної людини стане за два десятиліття глобальний прогрес, навіть якщо на ньому будуть видні шрами нерівності.

Джерело: KK/The Technium

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram