Новини
11 Вересня 2023
447

Ембарго на українське зерно може бути продовжено

Уряд Польщі виключив компроміс після 15 вересня

Міністр економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда в ефірі Польського радіо заявив, що “без вагань” підпише ухвалу про заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня, якщо Європейська комісія відмовиться її продовжити.

Міністр заявив, що доки польські фермери не продадуть свій урожай, пускати на ринок Польщі українське зерно не можна.

Наразі Польща розглядає два варіанти: перший — продовження обмежень, термін дії яких спливає 15 вересня, на рівні Євросоюзу, другий — збереження поточних обмежень на рівні національних правил.

“У мене є повноваження видати ухвалу, яка на національному рівні блокуватиме імпорт до Польщі. Я без вагань скористаюся цим інструментом цього тижня, якщо не буде такого рішення Європейської комісії”, — сказав Буда.

Постанова буде підписана у п’ятницю чи суботу, додав він.

“Ми підтримуємо формулу коридорів солідарності, із цим немає проблем. Однак ми не дозволимо українському зерну дестабілізувати польський ринок”, — сказав польський міністр.

У середині квітня 2023 року Польща, а за нею Угорщина, Словаччина та Болгарія під тиском місцевих виробників призупинили імпорт зерна та інших харчових продуктів з України.

Країни погодилися скасувати односторонні обмеження лише після тривалих переговорів із Євросоюзом, внаслідок яких Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам країн-сусідів України. Після цього на рівні Євросоюзу було затверджено ембарго на імпорт кількох зернових та олійних культур з України п’ятьма країнами Східної Європи: Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією, Румунією.

Ці обмеження діють до середини вересня і продовжувати їх Єврокомісія не планує.

Зеленський закликав Європу зняти зернове ембарго, бо “будь-які обмеження проти українського експорту зараз неприпустимі”.

Нагадаємо, Україна налагодила агроекспорт через порти Хорватії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram