Новини
16 Квітня 2020
982

Експорт яблук з України знизився майже на 40%

Це найгірший показник за останні 5 років – все через коронавірус

Експорт українських яблук скоротився на 38% через світову пандемію коронавірусної інфекції та заходи боротьби з поширенням захворювання повідомляє УНІАН.

Видання зазначає, що за словами голови Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) Дмитра Крошки, пандемія COVID-19 у світі та введення в Україні безпрецедентних карантинних заходів у вигляді закриття кордонів, масштабного обмеження автомобільного, повітряного та залізничного сполучення призвело до скорочення обсягів експорту та імпорту.

Крім того, у зв’язку зі скороченням обсягів постачань, значно зросли ставки на морські перевезення (мінімум на 40%, а іноді й вдвічі більше). “Багато країн, у яких девальвувала національна валюта, зменшили імпортні закупівлі сільгосппродукції. Додатковий негатив несуть панічні настрої щодо вірусу, коли споживачі свідомо не купують певні продукти, тому це теж викликає тимчасове зниження цін і обсягів постачань”, – зазначає видання.

За словами Дмитра Крошки, найскладніша ситуація склалася при експорті товарів з коротким терміном зберігання, зокрема фруктів, овочів, яєць тощо. “Наприклад, Південно-Східній Азії довелося або обмежити, або повністю припинити програми постачань українських яблук. Всі ці фактори призвели до найбільшого скорочення обсягів експорту яблук з України за останні п’ять років, яке, за даними Української асоціації аграрного експорту, в першій половині сезону 2019-2020 склало 38%”, – зазначив він.

І додав, що падіння експорту яблук розпочалося ще на початку сезону 2019-2020 року, тобто до пандемії коронавірусу, але вона, безумовно, відіграла важливу роль у цій тенденції.

Також експерт зазначив, що китайські порти, які є найбільшим ринком збуту вітчизняної продукції АПК, працювали з перебоями, а після проходження критичного періоду пандемії попит там повертається до колишніх показників, але перезавантаженість портів буде протягом певного часу відігравати свою роль.

“Також необхідно враховувати, що Китай розглядається багатьма конкурентами українських виробників у якості основного ринку для експорту продовольства”, – йдеться у повідомленні. За словами Дмитра Крошки, в Євросоюзі також спостерігаються затримки з переміщенням товарів внаслідок додаткових перевірок, а це для України другий за величиною ринок збуту.

“Експорт Україною продукції АПК залежатиме від тривалості карантинних заходів в Україні та за кордоном, термінів подолання пандемії, відновлення логістичних ланцюжків і попиту. Згодом, коли загальна ситуація стабілізується, попит на продукти харчування зросте, адже в імпортозалежних країнах запаси продовольства скоротяться”, – додав експерт.

Тим часом у 2,5 раза збільшилося постачання української свинини за кордон. Так, Україні за три місяці 2020 року вдалося поставити на зовнішні ринки м’ясо птиці на $136,4 млн, що на 7% менше, ніж за аналогічний період минулого року ($146,8 млн).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram