Новини
4 Липня 2022
337

Експорт агропродукції зріс на 30% за минулий місяць

Альтернативним шляхом вдалося вивезти 2,7 мільйона тонн

За червень місяць Україні вдалося експортувати 2,7 млн тонн агропродукції альтернативними шляхами через блокування морських портів російськими військами. Це на 30% більше, ніж в травні, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Структура експорту виглядала наступним чином:

• Зернові культури: 1,4 млн тонн (кукурудза — 86%, пшениця — 10%, ячмінь — 3%). Приріст до показника минулого місяця: +23%.

• Олійних культур — 642,5 тис. тонн (насіння соняшнику — 84%, сої — 14%, ріпаку — 2%). Приріст: +52%.

• Рослинні олії — 298,5 тис. тонн (соняшникова олія — 94%, соєва — 6%). Приріст: +45%.

• Макухи після вилучення рослинних олій — 139,1 тис. тонн (соняшникова — 81%, соєва — 19%). Приріст: +20%.

Найбільші темпи приросту демонструють олійні культури, а точніше насіння соняшнику. Для українського ринку насіння соняшнику ніколи не було експортно орієнтованою культурою. Практично весь обсяг перероблявся в Україні, а тоді вже експортувалася соняшникова олія. Але зараз ситуація змінилася й експорт насіння почав зростати.

Географія експорту суттєво змінилася з початку війни.

“Якщо до війни основними покупцями української продукції були Китай, Індія, Нідерланди та Єгипет. Зараз основними країнами-покупцями продукції АПК є європейські країни, які поруч знаходяться з Україною: Румунія, Польща, Болгарія, а також Туреччина”, — йдеться в повідомленні.

З кожним місяцем обсяги експорту альтернативними шляхами зростають, однак темпи все ще залишаються низькими та не можуть замінити морські шляхи.

Без налагодження експорту всієї виробленої продукції в аграріїв не буде достатньо коштів як для збору вже посіяних культур, а тим паче для наступної посівної 2023 року.

Торік Україна експортувала 61,52 млн тонн зернових та олійних на $22,2 млрд.

Нагадаємо, що індекс доступності продовольства в Україні з початку війни скоротився майже на 40%. До вторгнення рф громадянин із середньою зарплатою міг купити запасу на 12,4 місяця.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram