Новини
5 Травня 2022
446

Експертна думка: З відмовою Європи від російського газу не все так однозначно

Країни Балтії, Польща, Фінляндія оголосили, що протягом 2022 року вони відмовляться від імпорту вугілля, нафти й газу… але

Ухвалений Європою план зниження залежності від російського газу — Repower, згідно з яким до кінця 2022 року можна буде замінити з інших джерел 2/3 природного газу з росії, цілком реалістичний, проте його виконання буде залежати від багатьох моментів. Про це заявив президент Центру глобалістики “Стратегія XXI” Михайло Гончар в інтерв’ю УНІАН.

“Він реалістичний. Але проблема полягає в наявності або відсутності політичної волі, як на рівні Євросоюзу, так і на рівні окремо взятих урядів країн-членів. Ми тут спостерігаємо абсолютно протилежні підходи. Якщо, наприклад, країни Балтії, Польща, Фінляндія оголосили, що протягом 2022 року вони відмовляться від імпорту вугілля, нафти й газу, то деякі інші країни посіли протилежну позицію, мотивуючи це неможливістю відмовитися”, — зазначив експерт.

Він також зазначив, що позиція ЄС з даного питання чітко визначена.

“Яскравий приклад — Угорщина, де йде чітка політична мотивація. Але генеральна лінія ЄС в контексті плану Repower з відповідними заходами чітко позначена, і я думаю, що під тиском США і Великої Британії ці плани будуть виконуватися”, — зазначив експерт.

Як писали раніше Investory News, на саміті в Брюсселі Польща представить пропозицію ввести податок на російську сировину. Про це заявила міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Моськва.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram