Новини
11 Серпня 2020
815

Експерти НБУ назвали п’ять негативних наслідків коронакризи для бізнесу

Найбільшого негативного впливу зазнали роздрібна торгівля, транспорт і сектори послуг

Фото: Depositphotos

Падіння попиту на товари й послуги — найбільш негативний фактор, що впливав на роботу українських компаній у другому кварталі 2020 р. Про це йдеться в опублікованому Експертною радою Національного банку України (НБУ) “Індексі очікувань ділової активності за II квартал 2020 року”.

Лише 5% бізнесу вказали, що їхні обороти за цей складний період зросли. Ще майже 30% підприємств заявили про збереження обсягів продажів. Решта — близько 2/3 — свідчать про зниження продажів, причому 30% на понад чверть.

Найбільшого негативного впливу зазнали ті види діяльності, карантинні заборони для яких були наймасштабнішими: роздрібна торгівля, транспорт, сектори послуг.

Також порівняно вищими були втрати малих підприємств, які переважно зосереджені саме в секторі послуг. “Це зумовило значне погіршення поточного стану підприємств, що відбилося на Індексі ділових очікувань, який вперше з 2015 р. опустився нижче рівня 100% (90,8% у другому кварталі шляхом погіршення всіх очікувань — щодо інвестицій, зайнятості та продажів)”, — зазначається у звіті.

Вперше з 2010 р. більшість респондентів (45%) назвали падіння попиту основним негативним фактором впливу на ділову активність.

Другим за ступенем негативного впливу на бізнес названа нестача оборотних коштів (33,9% респондентів).

Третім — дуже високі ціни на енергоносії (33,1%).

Четвертим — дорога сировина і матеріали (30%).

П’ятим — нестача кваліфікованих робітників (27,2%).

Нацбанк під час опитування також запропонував респондентам назвати негативні наслідки карантину на їх ділову активність.

У ТОП-3 найпопулярніших відповідей потрапили: додаткові витрати на санітарний захист (64,4%), падіння попиту (53,1%) і затримка поставок (28,5%).

За результатами другого кварталу показник індексу очікувань ділової активності виріс до 46,9 пункту. У квітні, на піку кризи, він становив лише 29,9 пункту.

Показник індексу нижче 50 пунктів свідчить про негативні очікування бізнесу.

В опитуванні брало участь 691 підприємство з 22 регіонів України. Серед яких: 31% — великі підприємства, 39% — середні та 28% — малі.

“Період щоквартального опитування підприємств щодо ділових очікувань за другий квартал майже збігається з термінами тотального карантину в Україні: діяв з 12 березня по 21 травня, опитування проходило до 3 червня”, — йдеться у звіті.

Як писали раніше Investory News, станом на 5 серпня цього року портфель власників українських ОВДП склав 877,12 млрд грн. У результаті за останній тиждень (з 29 липня – становив 879,34 млрд грн) обсяг скоротився на 2,22 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram