Новини
18 Жовтня 2021
629

Економіка Китаю зазнає змін: Темпи зростання різко знизилися

ВВП країни зріс тільки на 4,9% — економісти такого не очікували

Темпи зростання економіки Китаю у третьому кварталі 2021 року різко сповільнилися на фоні енергетичної кризи, проблем у ланцюжках постачань, підвищення цін на сировину, а також спаду активності на ринку нерухомості, повідомляє Forbes.

Як наслідок, ВВП Китаю країни зріс лише на 4,9% рік до року, свідчать дані Держкомстату КНР. “Це гірше очікувань економістів, які прогнозували уповільнення зростання економіки Китаю до 5,1%”, — такий консенсус-прогноз експертів приводила The Wall Street Journal.

У другому кварталі поточного року обсяг ВВП зріс на 7,9% у річному вираженні, в першому кварталі — на 18,3% рік до року. Таким чином, зростання ВВП у третьому кварталі, якщо порівнювати з попередніми трьома місяцями, становило 0,2% — це найслабша динаміка з першого кварталу 2020 року.

Як зазначають опитані WSJ економісти, попри уповільнення економічного зростання в третьому кварталі, Китай, ймовірно, зможе досягти мети в 6%, поставленої на 2021 рік. “За дев’ять місяців поточного року обсяг ВВП зріс на 9,8% проти аналогічного періоду роком раніше”, — йдеться у повідомленні.

WSJ пов’язує уповільнення темпів зростання китайської економіки з нестачею електроенергії та збоями в глобальних ланцюжках постачань. Усе це посилило також жорсткість політики влади КНР щодо секторів нерухомості, IT-технологій та приватної освіти.

Тим часом Bloomberg зазначає, що наслідки дефіциту електроенергії в Китаї мають вплив на світовий ринок. “Енергокриза б’є по всім — від автомобільної компанії Toyota до вівчарів і виробників картонних коробок”, — наголошують в агенції.

І додають, що енергокриза може завдати удару як по економічному зростанню самого Китаю, так і по ланцюгах постачань, що “може стати проблемою для відновлення після пандемії світової економіки в загальному”.

Нагадаємо, наприкінці вересня китайська національна офшорна нафтова корпорація (CNOOC) знайшла нове родовище нафти в Бохайській затоці. Його запаси оцінюються в 100 млн т.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram