Бiзнес Новини
2 Червня 2021
1 582

€1,9 мільярда на всіх: Скільки заробили футбольні клуби в Лізі чемпіонів

Дохід міг бути набагато більшим, якби не ковідний податок обсягом у 3,6%

29 травня у Порту пройшов фінал головного футбольного єврокубка — Ліги чемпіонів УЄФА, на якому втретє за 13 років у вирішальній грі сезону зустрілися англійські команди. Вдруге найсильнішим клубом Європи став “Челсі”, який обіграв “Манчестер Сіті” з рахунком 1:0.

Спочатку планувалося, що матч між ними відбудеться у Стамбулі, але УЄФА переніс його до Португалії, де немає таких жорстких ковідних обмежень, повідомляє Forbes.

Через відсутність вболівальників на стадіонах, зниження виплат від ТБ-трансляцій та рекламодавців, одним із найважливіших пунктів у доходах топкоманд стали преміальні за виступи у своїх національних чемпіонатах і єврокубках.

Команди з провідних європейських ліг лише за те, що потрапили до групового раунду Ліги чемпіонів можуть розраховувати мінімум на €25 млн. Деяким клубам, наприклад, з Білорусі або Кіпру, виступ в Лізі чемпіонів покриває мало не всі річні витрати.

Нинішні учасники турніру сумарно отримають від УЄФА понад €1,9 млрд. І ця сума могла бути більшою, якби союз не ввів ковідний податок (3,6%), завдяки якому організація хоче заповнити торішні фінансові втрати.

УЄФА публікує дані про преміальні через сім-дев’ять місяців після завершення турніру, але їх можна розрахувати самостійно, спираючись на призові попередніх сезонів. Похибка з реальними показниками несуттєва — не більше ніж 1,5-2%, але часто її немає взагалі.

Як формуються призові

Наразі неможливо з великою точністю екстраполювати преміальні лише у данського “Мідтьюлланда” й угорського “Ференцвароша”, оскільки попередні два сезони клуби з Данії та Угорщини не грали в груповій стадії Ліги чемпіонів.

Однак, спираючись на тенденції турніру й на виплати в Лізі Європи, вже очевидно, що данці точно отримають понад €20 млн, а угорці — більше ніж €17 млн.

Преміальні команд складаються з чотирьох складових:

• бонуси за участь на певній стадії (незалежно від результатів);

• бонуси за результат на груповій стадії (премії за результати матчів);

• історичний бонус, який розраховано виходячи з 10-річного рейтингу клубів УЄФА;

• маркетинговий бонус, в основному розрахований від реалізації ТВ-прав.

Чим краще команда виступає зараз і за останні 10 сезонів, тим більше грошей вона отримує. Чим більше у певній країні заплатили УЄФА за права на показ Ліги чемпіонів, тим більше грошей з маркетингового бонуса перепаде місцевим клубам. Тому клуби з Англії або Іспанії зароблятимуть в рази більше, наприклад за угорські команди, навіть якщо покажуть у сезоні схожі результати.

Гіпотетично один клуб в Лізі чемпіонів може заробити навіть понад €200 млн. Це прописано в умовах турніру, для цього необхідно, щоб одна команда стала чемпіоном, вигравши всі матчі на груповому етапі, а решта команд зіграли всі ігри внічию. Такий розклад, звичайно, малоймовірний.

Поки рекорд із зароблених преміальних належить “ПСЖ” (французький футбольний клуб). За підсумками попереднього сезону парижани отримали від УЄФА €126,8 млн. І це попри поразку від “Баварії” у фіналі турніру: французи отримали більше за німців з маркетингового пулу завдяки дорожчому ТВ-контракту.

Хто та скільки заробив

Найбільші призові цього разу заробив чемпіон — “Челсі”. Команда Томаса Тухеля завдяки своїй перемозі у фіналі над “Манчестер Сіті” отримає від УЄФА €120,3 млн. Якби клуби не повертали ковідні 3,6% від своїх преміальних, дохід лондонців у Лізі чемпіонів становив би €124,8 млн.

Трохи відстав від “Челсі” футбольний клуб “Манчестер Сіті” — €119,6 млн. Така невелика різниця пояснюється значними доходами суперників команди Абрамовича від реалізації ТВ-прав: частину коштів клуби отримують за підсумкову позицію попереднього розіграшу свого чемпіонату, “Манчестер Сіті” розмістився в цій таблиці вище.

На третьому місці за доходами цього року — лідер минулого сезону “ПСЖ”, який заробив €110,45 млн, в іспанського “Реала” трохи менше — €110,44 млн. Хоча різниця, наприклад, по історичному пункту призових у клубів велика — тут мадридці заробили майже на €8 млн більше, ніж парижани. Але французи компенсували це великим доходом від ТБ.

Тогорічний володар Кубка чемпіонів “Баварія” в нинішньому розіграші вилетів у чвертьфіналі. Через це призові німецького клубу просіли з €125,5 млн до €93,3 млн. Переможець Ліги чемпіонів 2019 року “Ліверпуль” заробив €88,5 млн. Також у першій вісімці опинилися “Барселона” та “Ювентус”, які на відміну від “Порту” та “Боруссії”, що розмістилися нижче, не змогли пройти до чвертьфіналу.

“Ювентус” отримає від УЄФА майже на €12 млн більше, ніж португальці, хоча саме їм команда програла в 1/8 фіналу. Така “несправедливість” пояснюється тим, що ТБ-права на показ Ліги чемпіонів в Італії коштують набагато дорожче, ніж в Португалії, та й у “Ювентуса”, за який виступає Кріштіану Роналду, більший історичний рейтинг.

У першій половині рейтингу опинилося 15 команд, що вийшли до плей-офф. Єдиний виняток — це “Манчестер Юнайтед”, який посів у своїй групі третє місце. У Лізі чемпіонів команда заробила €62,2 млн, але в Лізі Європи вони дійшли до фіналу, що додало їм ще близько €14 млн.

Різниця між Лігою чемпіонів і Лігою Європи колосальна. Наприклад, іспанський “Вільярреал”, який обіграв у фіналі “Манчестер Юнайтед”, заробив близько €32 млн, що вдвічі менше, ніж у “Севільї”, яка вилетіла на першій же стадії плей-офф Ліги чемпіонів.

Ймовірно, що наступного сезону призові у другому турнірі збільшаться завдяки появі третього єврокубка — Ліги конференцій, яка повинна “розвантажити” Лігу Європи від менш сильних команд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram