Герої
16 Березня 2023
2 261

Джозеф Робінетт Байден: Наймолодший сенатор та найстарший президент

Цікаві факти з життя 46-го президента США

Джо Байден посів у Білому домі 20 січня 2021 року через 32 роки після першої спроби висунутись у президенти. Перші дві спроби він зробив 1988 та 2008 року. Він побив рекорд Барака Обами 2008 року за кількістю виборців, які проголосували за нього.

Цікаво, що 30 листопада 2020 року стало відомо, що Джо Байден створить команду комунікацій у Білому домі, де ключові посади обійматимуть жінки, а також оголосив про обрання Джен Псакі майбутньою прессекретаркою Білого Дому. Ба більше, 20 січня 2021 року новим віцепрезидентом вперше в історії стала жінка, колишня сенаторка від Каліфорнії Камала Гарріс.

Джо найстарший президент за всю історію США: народився 20 листопада 1942 року у Скрентоні, Пенсільванія, США.

Він другий президент-католик в Америці після Джона Кеннеді: більшість християнського населення США — протестанти.

Прадід чинного президента США Едвард Ф. Блюітт був сенатором від штату Пенсильванія.

Після перших 100 днів на посаді рівень підтримки Байдена був нижчим за середній для 14 останніх американських президентів.

Під час передвиборчої кампанії Трамп регулярно насміхався над тим, що Байден носить маску і веде кампанію з дому, називаючи його “Джо Гайден” — “Джо-ховайко”.

Джо був одним із п’яти наймолодших сенаторів. У 1972 році його обрали до Сенату США. На той момент йому було лише 29 років. Байден переобирався в Сенат від штату Делавер в 1978, 1984, 1990, 1996 і 2002 роках, щоразу набираючи близько 60% голосів виборців. На посаді представника від Делаверу він пробув 35 років. Загалом політичній кар’єрі Байдена 53 рік.

Весь час роботи у Сенаті Байден їздив на роботу електропотягом.

Він входить до числа найменш багатих сенаторів США. Його річний дохід становить $300 тис.

1974 року журнал “Time” включив Байдена до списку “200 осіб майбутнього”.

1979 року Байден очолив делегацію до Радянського Союзу на прохання 39-го президента США Джиммі Картера. Його завданням було переконати радянський уряд у важливості договору про обмеження стратегічного озброєння. Внаслідок цього США не вдалося ратифікувати цей договір і СРСР ввів війська в Афганістан.

У 80-х роках часто спілкувався з Маргарет Тетчер.

Джо Байден протягом своєї кар’єри був поборником апартеїду. Намагався допомогти Нельсону Манделі, коли той перебував за ґратами.

2008 року став кандидатом на віцепрезидента США разом із висуванцем на посаду президента Бараком Обамою; Обама і Байден виграли вибори 2008 року та вибори 2012 року, тож Байден обіймав посаду віцепрезидента США з січня 2009 року до січня 2017 року.

Байден опікувався українським напрямком в адміністрації Обами з 2014 року і не раз прилітав до Києва з робочим візитом.

У грудні 2015 року, виступаючи з трибуни Верховної Ради у Києві, Байден різко засудив анексію Криму росією та виступив за введення жорстких санкцій проти кремля.

За весь свій час у політиці Байден зустрічався із трьома Папами. У 1980 році зі своєю дружиною у Ватикані він познайомився з Папою Римським Іоанном Павлом II. У 2011 році він зустрічався з Папою Римським Бенедиктом XVI, а у 2013-му познайомився з Папою Римським Франциском.

Народився майбутній президент у родині вихідців з Ірландії. Джо старший з чотирьох дітей у сім’ї.

З молодих років Байден страждає на заїкання, однак зумів частково його подолати.

У шкільні роки Джо Байден зіткнувся з боулінгом з боку однокласників і навіть викладачів: за спогадами політика, черниця з католицької школи, в якій він навчався, одного разу перекривляла його, коли він зачитував уривок із книги: “Містер Ба-Ба-Ба-Байден, що це за слово?”.

Президент здобув дві вищі освіти. Першу він отримав в університеті штату Делавер, вивчав історію та політологію. Друга — юридична, диплом він отримав у Сиракузькому університеті штату Нью-Йорк.

Його перша дружина Нейлія Гантер, з якою він познайомився під час навчання в юридичному коледжі, і дочка Наомі Христина загинули в автомобільній катастрофі у 1972 році. Його сини отримали значні опіки. Чоловік хотів відмовитися від посади сенатора, щоб бути з синами у лікарні. Зрештою його вмовили обійняти посаду, а посвяту він прийняв прямо у лікарняній палаті.

З другою дружиною чоловік познайомився на “побаченні в сліпу”, яке організував його брат. На побаченні пара дивилася фільм “Чоловік і жінка” в одному з кінотеатрів Філадельфії, а повернувшись із побачення, Джилл сказала матері: “Мама, здається, я нарешті зустріла справжнього джентльмена”. Пропозицію Джилл прийняла лише з п’ятої спроби. Вони одружилися 1977 року.

Загалом у Байдена було четверо дітей. Донька та двоє синів від першого шлюбу й донька від другого. Також він щасливий дідусь п’ятьох онуків.

Його старший син помер у 2015 році від раку мозку. А молодшого підозрювали у наркоманії та зв’язках з неповнолітніми. Кпім того він замішаний у скандальному розслідуванні навколо української газової компанії “Бурсіма”, де він входив до складу директорів, саме тоді, коли його батько став очолювати напрямок роботи з Україною.

У 1988 році Байдену діагностували аневризм двох судин головного мозку, його госпіталізували в критичному стані й терміново провели операцію. Він зміг повернутися до роботи в Сенаті лише через сім місяців.

Байдена нагороджено Президентською медаллю свободи з відзнакою. Це вища громадянська нагорода в США.

Президент США не вживає алкоголь. “У моїй сім’ї достатньо алкоголіків”, — говорив Байден. Його родичі Байдена по лінії матері були схильні до випивки. Проблеми зі спиртним були також у Френка Байдена, молодшого брата президента США. Замість алкоголю голова Білого дому надає перевагу морозиву.

Джо Байдена підозрювали у сексуальних домаганнях — одна з його помічниць із персоналу поскаржилася, мовляв, він неоднозначно притискав її до стіни. Та й ще вісім жінок у 2019 році розповідали, що політик поводився з ними неналежним чином. Журналісти також зазначали, що на зустрічах з виборцями Байден міг дивно поводитися з жінками, наприклад, надто близько підходити, нахилятися. Однак жодна з історій не підтвердилася доказами.

Для кожного українця справжній героїчний вчинок Байден здійснив 20 січня 2023 року, коли прибув з візитом у Київ під час воєнних дій. Байден провів в Україні 24 години, 20 з яких — на українській залізниці. Байдена біля Маріїнського палацу зустрічали перша леді Олена Зеленська та президент України Володимир Зеленський. Під звуки сирен чергової повітряної тривоги він провів до години часу в Михайлівському Золотоверхому соборі. Офіційні зустрічі відбулись в Маріїнському палаці. Джо Байден вшанував пам’ять українських військових, загиблих у війні з росією.

Улюблений фільм — спортивна драма “Вогняна колісниця”, а улюблений письменник — відомий ірландець Джеймс Джойс.

Байден “прославився” своїми оговірками. Сам він шуткує, що він “машина ляпів”.

Джерело: lb, nv, marieclaire, forbes, gordonua, radiosvoboda, kp, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram