Думки
3 Грудня 2020
1 400

Джордж Сорос: У вічних облігаціях є величезна перевага — сума боргу ніколи не погашається

Американський інвестор, трейдер і фінансист — про ефективний спосіб подолання бюджетного паралічу в Європі

Фото: Joshua Bright/The New York Times

Я багато писав про бажаність випуску Євросоюзом безстрокових (“вічних”) облігацій. Але сьогодні я пропоную інше: випускати їх слід окремим країнам, що входять в ЄС.

Сьогодні ЄС не може випускати вічні облігації, тому що входять до нього країни занадто відокремлені. Польща та Угорщина наклали вето на черговий бюджет ЄС і на фонд відновлення економіки після Covid-19, а так звана “п’ятірка заощадливих” (Австрія, Данія, Фінляндія, Нідерланди та Швеція) більше зацікавлені економити гроші, ніж витрачати їх на загальне благо.

Інвестори придбають вічні облігації лише у таких емітентів, які, на їхню думку, будуть продовжувати існувати в доступному для огляду майбутньому. Так було в Британії у XVIII ст. (коли вона випустила “консолі”) і в Америці в XIX ст. (коли вона консолідувала борги окремих штатів). На жаль, сьогодні цього не можна сказати про ЄС.

ЄС знаходиться в дуже скрутній ситуації. Друга хвиля Covid-19 загрожує завдати навіть більше шкоди, ніж перша. Але країни ЄС витратили майже всі свої фінансові ресурси на боротьбу з першою хвилею. На надання медичної допомоги та реанімації економіки буде потрібно набагато більше, ніж ті €1,8 трлн ($2,2 трлн), які є в новому бюджеті та у фонді відновлення, що отримав назву “Наступне покоління ЄС”. Так чи інакше, доступ навіть до цих ресурсів відкладається через вето Угорщини та Польщі.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан стурбований тим, що висунута Європою нова бюджетна умова — дотримуватися принципів верховенства закону — створить практичні обмеження для його особистої та політичної корупції. Він стурбований цим настільки, що навіть потягнув за собою на дно Польщу, уклавши з нею зобов’язувальну угоду про співпрацю.

Але як з’ясувалось, існує простий спосіб подолати їх вето: застосувати так звану процедуру “поглибленого співробітництва” (enhanced cooperation). Ця процедура була описана в Лісабонському договорі з заявленою метою створити правову базу для подальшої інтеграції в єврозоні, але ніколи для цього не використовувалася. Її величезна перевага в тому, що її можна використовувати в бюджетних цілях. Будь-яка підгрупа країн ЄС може створити окремий бюджет і домовитися про способи його фінансування — наприклад, за допомогою спільних облігацій.

У цей момент дуже корисними можуть виявитися вічні облігації. Їх можуть випускати країни ЄС, подальше існування яких не викликає питань у довгострокових інвесторів, наприклад, компаній страхування життя.

У вічних облігаціях є величезна перевага: основна сума боргу ніколи не погашається, обов’язкова лише виплата річних відсотків. Дисконтована поточна вартість майбутніх процентних платежів з часом скорочується, наближаючись до нуля (але не досягаючи його). Певний обсяг фінансових ресурсів, наприклад, €1,8 трлн, які зараз обговорюються, дозволить отримати в кілька разів більше, якщо він буде використаний для випуску вічних, а не звичайних облігацій. І це вирішило б в цілому фінансові проблеми Європи.

Якщо одна країна випустить вічні облігації, вона отримає додаткову перевагу: інші європейські країни вважатимуть її зразком, прикладом якого треба дотримуватися. Для “п’ятірки заощадливих” вічні облігації повинні бути особливо привабливі, адже вони люблять економити гроші.

В Європі є величезний незадоволений попит на довгострокові облігації з боку страхових компаній та інших довгострокових інвесторів. Спочатку вони можуть вимагати премію за вічні облігації, тому що не звикли до такого інструменту. Але ця премія, ймовірно, зникне, коли вони стануть краще з ним знайомі.

Італія не входить до числа тих країн, яким пощастило мати можливість випускати вічні облігації від свого імені. Але вони потрібні їй більше, ніж усім іншим. Італія має третю за величиною економіку в ЄС — яким буде Євросоюз без неї?

Це був би чудовий жест солідарності, якби країни, що продають вічні облігації від свого імені, гарантували б також їх випуск Італією.

Це зміцнило б ЄС і, отже, принесло б їм непряму користь. Згодом ЄС може зміцнити свої позиції, щоб теж випускати безстрокові облігації, вже від свого імені. І це мета, до якої варто прагнути.

Джерело: Project Syndicate 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram