Думки
20 Березня 2023
2 015

Джордж Сорос: Оновлення моїх мюнхенських прогнозів

Американський інвестор, трейдер і фінансист певен, що мрія путіна про оновлену Російську імперію розпадеться і перестане представляти загрозу для Європи, і світ може поміркувати про зміни клімату

Фото: Getty Images

Країни колишньої радянської імперії, які прагнуть відстояти свою незалежність, з нетерпінням чекають на поразку російської армії в Україні. У цей момент мрія володимира путіна про оновлену Російську імперію розпадеться і перестане становити загрозу для Європи, а світ зможе зосередитись на своїй найбільшій проблемі: зміні клімату.

Рівно місяць тому я виступав напередодні Мюнхенської безпекової конференції. З того часу сталося так багато чудових речей — і сталося так швидко, що варто порівняти мої прогнози місячної давності із реальними подіями.

Найбільші зміни відбулися у глобальній кліматичній системі. Під цим я маю на увазі фактичні кліматичні явища та розуміння цих подій вченими-кліматологами. Головне посилання, яке я хотів донести в Мюнхені, полягало в тому, що глобальна кліматична система сильно залежить від того, що відбувається за Полярним колом. Кліматична система Полярного кола раніше була відокремлена від глобальної кліматичної системи. Раніше вітри дмухали у передбачуваному напрямку проти годинникової стрілки; але через зростання втручання людини поділу між арктичною кліматичною системою і глобальною кліматичною системою більше немає.

Дійсно, холодне повітря тепер просочується через полярне коло і замінюється теплим повітрям, що відсмоктується ззовні. Отже, Полярне коло нагрівалося вчетверо швидше, ніж решта світу за останні чотири десятиліття, і темпи потепління небезпечно прискорюються. Після мого виступу температура за Полярним колом піднялася більш ніж на 20º за Цельсієм вище за норму, встановивши рекорди та посиливши побоювання з приводу швидкості танення крижаного щита Гренландії.

Розуміння вченими-кліматологами процесу потепління також зробило великий крок уперед. Їм вдалося довести, що викид метану, набагато потужнішого та небезпечнішого парникового газу, ніж вуглекислий газ, більший, ніж можна пояснити джерелами викидів, пов’язаними з діяльністю людини. Цей висновок передбачає існування інших джерел — наприклад, зростання викидів метану з вічної мерзлоти, що нагрівається, — внаслідок втручання людини в природу.

Дедалі більше вчених-кліматологів вважають за доречне оголосити кліматичну надзвичайну ситуацію, оскільки за нинішніх темпів глобальне потепління неминуче перевищить 1,5ºC. Як заявив минулого місяця сер Девід Кінг, головний науковий радник британського уряду при Гордоні Брауні й нині голова Консультативної групи з кліматичних криз, нам необхідно швидко скоротити викиди та видалити надлишкові парникові гази, але, що найважливіше і терміново, заморозити Арктику. Це досить велика програма з огляду на те, що ми вже відстаємо від графіка.

Інша сфера, в якій відбулися важливі зміни, — це війна росії проти України. До жовтня Україна перемагала на полі бою. Потім росія за допомогою Ірану у великих масштабах запровадила безпілотники. Їхньою метою було підірвати бойовий дух українців, позбавивши мирне населення електрики, тепла та води. Це змусило Україну зайняти оборонну позицію.

Регулярна російська армія перебуває у відчайдушному становищі. Вона погано керована, погано оснащена та сильно деморалізована. Президент володимир путін зрозумів це та пішов на відчайдушну авантюру. Він звернувся до Євгена Пригожина, який зібрав армію найманців під назвою “Група Вагнера” і прагнув довести, що його сили можуть перевершити регулярну армію. путін дозволив Пригожину вербувати ув’язнених із російських в’язниць. За допомогою колишніх каторжників і ціною величезних втрат їхнього життя та життя інших найманців Вагнер почав завойовувати територію навколо міста Бахмут, тоді як регулярна армія залишалася у безвиході або втрачала свої позиції в інших місцях.

Авантюра путіна спрацювала до певного моменту. Регулярна армія, відчувши загрозу, розпочала бюрократичну війну проти Пригожина, у якій перемогла. Вони стежили, щоб Пригожину заборонили вербувати більше ув’язнених і постачали бійців Вагнера неправильними типами боєприпасів. В останні тижні Пригожин оприлюднив свої скарги, що поставило путіна у скрутне становище. Спочатку путін намагався допомогти Пригожину, але істеблішмент підтримав регулярну армію. Разом вони переконали путіна, що Пригожин є загрозою для його подальшого правління.

Україна користується цією російською суперечкою. Президент Володимир Зеленський порадився з керівниками своєї армії, і вони одностайно рекомендували пропустити армію Пригожина через горезвісну м’ясорубку, доки вона перебуває у такому невигідному становищі. Таким чином, українські сили зможуть перейти в контрнаступ, коли отримають сучасне озброєння, зокрема, танки Leopard 2, як їм пообіцяли. Це має статися приблизно у травні, але може бути й раніше.

Таким чином, більшість важливих передбачень, які я зробив місяць тому в Мюнхені про війну, зокрема те, що потужний весняний наступ України рішуче переламає ситуацію, ймовірно, збудуться. Я знаю, звичайно, що в низці авторитетних видань були опубліковані статті, що малюють набагато похмурішу картину війни. Як вони можуть змиритися з оптимістичним поглядом, якого я дотримуюсь? Тільки постулюючи успішну кампанію з дезінформації.

путін відчайдушно потребує припинення вогню, але не хоче цього визнавати. Голова КНР Сі Цзіньпін знаходиться в тому самому човні. Але президент США Джо Байден навряд чи вхопиться за цю можливість домовитися про припинення вогню, тому що він пообіцяв, що США не будуть вести переговори за спиною Зеленського.

Країни колишньої радянської імперії, які прагнуть відстояти свою незалежність, з нетерпінням чекають, коли російська армія буде розгромлена в Україні. У цей момент мрія путіна про оновлену Російську імперію розпадеться і перестане становити загрозу для Європи.

Поразка російського імперіалізму матиме далекосяжні наслідки для решти світу. Це принесе величезне полегшення відкритим товариствам і створить величезні проблеми закритих. Найголовніше, це дозволить світові зосередитись на найбільшій проблемі — зміні клімату.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram