Думки
12 Жовтня 2021
1 983

Джо Прокопіо: Чому вам не варто бути такими, як Ілон Маск

Засновник стартап-трекера TeachingStartup.com і директор з продуктів розробника додатків Get Spiffy Джо Прокопіо про те, з чим стикається після першого успіху кожен підприємець-початківець

Нещодавно один молодий підприємець запитав мене про варіанти продажу його стартапу, оскільки він втратив до нього інтерес. Хочете вірте, хочете ні, але я часто чую це запитання, особливо від молодих підприємців.

Насправді відповідь проста, принаймні в тому, що стосується підходу до продажу. Багато що він вже інтуїтивно робив правильно — критично підходив до аналізу пропозицій від різних покупців, відмовляв претендентам і не поспішав з укладанням угоди, аби скоріше продати набридлу справу.

Проблема полягала в тому, що рішення щодо продажу буквально роздирало його навпіл. Однак він тоді навіть і не здогадувався, що насправді це означало одне — його підприємницькі здібності тільки зароджуються. Я вас запевняю, що Ілон Маск не вчинив би так. Розберімось.

Зрозумійте, якщо ви дійсно підприємець — ви нудьгуватимете 

Я займаюся стартапами вже понад 20 років. Мені подобається саме початок — кожен момент від зародження ідеї до її втілення й, зрештою, першого мільйона доларів. Я став спецом у цій частині, тому мене так і тягне запустити що-небудь нове.

Моя пристрасть дійшла до того, що я заснував декілька стартапів, які домоглися дійсно чудових результатів, але вперлися в стелю власних можливостей.

Тільки тепер я змусив себе по-справжньому добре розібратися у решті частини життєвого циклу стартапу — нудному (так, нудному) шляху від першого мільйона доларів до другого, до 10-го тощо. Щоб досягти успіху в цьому, мені довелося, по суті, перепрошити свій підприємницький мозок і навчитися отримувати дофамін на пізніших стадіях.

У процесі я зрозумів, що не був ледачим, і це не робило мене “поганим” підприємцем. Як з’ясувалося, я не вмів рости, тому що не навчився цього.

Тепер я навчився це робити. Це був болісний процес, повний невдач і розчарувань, але я домігся свого. Тепер процес зростання — це все, про що я говорю, тому що занадто багато потенційно успішних підприємців ходять тонкою кригою страху та нудьги.

Чому вам не варто наслідувати Ілона Маска

Мені подобається Ілон Маск. Він здається мені божевільним. Я не чіпляюся до Ілона: просто не будьте ним.

Молоді підприємці (і навіть ті, хто у бізнесі досить давно) витрачають занадто багато часу, намагаючись наслідувати ікон бізнесу, які були до них. Однак правда полягає в тому, що зазвичай чим більш культовим є підприємець, тим менша ймовірність того, що з його успіху можна чогось навчитися.

Чи лежав Маск вночі без сну, переслідуваний страхом через свої проєкти Zip2 або X.com? Можливо, так і було, а можливо й ні. Але річ у тім, що ви не знаєте напевно. Я хочу сказати, що не існує двох однакових стартапів, і не існує двох однакових засновників. Шлях, який приведе вас до успіху й до того, яким лідером ви станете, — це не шлях Ілона Маска. Це ваш власний шлях. Ідіть ним.

Навчіться бути тим підприємцем, яким ви є 

Зізнаюся, я не знаю контексту фрази “стань тим, хто ти є” — цитати, що приписується Ніцше. Джерело цитати не має значення. Важливий сенс.

Чим молодший підприємець, тим менше у нього досвіду, й тим більше він схильний до помилок. Він може зробити ще як мінімум дюжину гігантських життєвих помилок і матиме час на переосмислення та відновлення.

Молоді підприємці ще не навчилися того, чого не можна робити. А щоб зрозуміти, як робити те, чого не можна, їм потрібно зробити власні помилки та знайти свої сильні сторони. Це не процес наслідування тому, хто був до них. Це процес самопізнання.

Дізнайтеся хто ви, які ваші сильні та слабкі сторони. Потім навчіться долати ці слабкості, або знайдіть людей, які краще справляються з цими завданнями, та найміть їх або навіть продайте їм свою компанію. І, зрештою зробіть наступний крок на своєму шляху до успіху.

Джерело: Inc.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram