Думки
12 Березня 2021
1 963

Джим О’Ніл: Лотерея біткоїну

Колишній голова Goldman Sachs Asset Management і колишній міністр фінансів Великої Британії, голова Chatham House — про те, що криптоактиви, будуть приєднані до тієї ж категорії, що й спекулятивне “зростання акцій” сьогодні

Нещодавно до мене звернулися, щоб створити власну SPAC-компанію (підприємство з придбання спеціального призначення), яка дозволятиме мені гарантувати виконання фінансових зобов’язань інвесторами. Зазначалося, що з часом за допомогою цього я зможу зайнятися якимось перспективним бізнесом, який до того ж уникатиме публічних ініціатив. Уявляючи себе в цьому новому амплуа, я подумав, що ще швидше буду йти в ногу з часом, якщо також долучуся до ринку криптовалют, який стрімко зростає. Було безліч заголовків, що вражали величчю та швидкістю криптовалюти, то чому б не долучитися?

Оскільки я — непомітний учасник фінансового ринку — запрошення було відхилено. Наростальна популярність SPAC і криптовалют, скоріш за все, зображує не так їхні власні сили, як крайність цього моменту, що включає бурхливий ринок підвищувальних тенденцій, украй низькі відсоткові ставки та мітинги, спричинені політичними діями, після року життя в реаліях ковідного локдауну.

Точніше кажучи, в деяких випадках є великий сенс наслідувати шлях SPAC до адекватного повернення. Але сам факт того, що створюється так багато цих суб’єктів має посилити занепокоєння щодо потенційних ризиків на ринках, що оточують.

Щодо феномену криптовалюти, то особисто я намагався залишатися відкритим до нового, але економіст у мені зі всіх сил намагається знайти бодай якийсь сенс у цьому. Звичайно, я розумію традиційні скарги на фідуціарні гроші. За всю свою кар’єру валютного аналітика я часто помічав, що легше зневажати дану валюту ніж знайти в ній плюси.

Досі пам’ятаю мої роздуми під час підготовки до введення євро. Об’єднання окремих європейських економік за допомогою спільної валюти ліквідує ключове джерело обмежень грошово-кредитної політики — німецький Бундесбанк, який викликав багато побоювань — та піддаватиме новим ризикам світовий валютний ринок. Це хвилювання привело мене до того, щоб зробити ставку на золото. Але коли євро 1999 року було введено, то я переконав себе в його привабливості та змінив свою думку, що спочатку було помилкою, але надалі налагодилося.

Аналогічно, складно порахувати усі статті написані мною та прочитані, які розповідали про можливу передбачувану нестабільність платіжного балансу США та майбутнє зниження курсу долару. Ці попередження та подібні ознаки довгострокового японського експерименту стосовно великої монетарної політики ще потрібно підтвердити. Однак, дані індуктивні докази показують чому біткоїн — сучасна версія золота та його аналогів — викликає так багато переживань. Особливо при економіках, що розвиваються, де не довіряють центральним банкам та інвестиціям в іноземні валюти, перспективи вкладення заощаджень у цифрову валюту, зрозуміло, є привабливими.

Водночас уже давно сформувалась ідея та необхідність створення нової світової валюти або удосконалення резервних активів Міжнародного валютного фонду (МВФ) та створення спеціальних прав запозичення з метою пом’якшення деяких крайностей, асоційованими з доларом, євро, єном, фунтом чи будь-якою іншою валютою. Своєю чергою Китай вже ввів цифрову валюту, сподіваючись, що дадуть базу новій та стабільнішій світовій валютній системі.

Однак ці інновації значно відрізняються від криптовалюти, наприклад, біткоїну. Основна ідея підручника з економіки полягає в тому, щоб створити надійну валюту треба запевнитися, що вона слугуватиме як спосіб обміну, засіб заощадження та грошова одиниця. Важко уявити, як криптовалюта весь час поєднувала всі три частини. Беззаперечно, деякі криптовалюти продемонстрували вміння виконувати деякі з цих функцій у конкретний час. Однак, ціна біткоїна — канонічної валюти — така нестабільна, що майже неможливо уявити її становлення надійним засобом заощадження чи способом обміну.

До того ж основою цих трьох функцій виступає першочергова важлива роль валютної політики. Управління грошовою одиницею є ключовим інструментом макроекономіки. Чому ми маємо передавати цю функцію анонімній та аморфній силі, наприклад, децентралізованій бухгалтерській книзі, особливо, яка обмежує загальну грошову масу тим самим гарантуючи постійні коливання?

У будь-якому разі, цікаво спостерігати над тим, що трапиться з криптовалютами, коли центральні банки все ж таки почнуть підвищувати відсоткові ставки після періоду підтримання вільної грошово-кредитної політики. Ми вже побачили, що ціна біткоїну має схильність різко падати у ризикові часи, коли ринки переходять до надійніших активів. У цьому випадку біткоїн поводиться як і зростання акцій та інші спекулятивні ставки.

Аби забезпечити прозорість, я обдумував купівлю біткоїну декілька років тому, коли його ціна за два місяці впала з $18 тис. до $8 тис. Мої друзі передбачили, що вартість підніметься десь до $50 тис. за два роки — так воно й сталося.

Кінець кінцем, я передумав, адже й так багато ризикував, інвестуючи в компанії на їхніх початкових стадіях, коли вони принаймні мали хоча б якусь мету. Але навіть якби я ризикнув поставити на біткоїн, то зрозумів, що це була лише спекуляція, а не ставка на подальшу грошову систему.

Зрозуміло, що спекулятивні ставки іноді окупаються, і я вітаю тих, хто давно скупився біткоїном. Але я дам їм ту саму пораду, що й переможцям лотерей: “Не дайте неочікуваному прибутку вдарити вам у голову”.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram