Герої
28 Липня 2020
3 630

Джефф Кунс: “Мета мистецтва — усунення тривоги”

Історія короля кітчу, провокації та майстра банальності

Джефф Кунс — найдорожчий американськиий художник сьогодення. Його стиль називають нео поп. І виник він, як реакція на концептуалізм та мінімалізм.

Хлопець народився у 1955 році в Йорці, штат Пенсильванія. Його батько продавав меблі та декорував інтер’єри, а мама-швачка створювала дизайнерські речі.

У дитинстві Джефф допомагав батькові в його меблевому магазині. Одного разу він вивісив там свої малюнки — і їх купили. Гроші, а головне, відчуття себе юним бізнесменом, подарували йому надзвичайне задоволення. Саме тому усе життя Кунс не розумів художників, які декларували, що мистецтво має бути безкорисливим плодом інтелектуальних страждань.

Після закінчення школи хлопець вступив до Художнього інституту в Чикаго, а згодом продовжив освіту у Мерілендскому художньому коледжі. В юнацтві він фарбував волосся у червоний колір та завивав вуса, як у свого кумира — Сальвадора Далі.

Після коледжу Кунс працював брокером на Уолл-Стріт. Там він отримав знання та досвід, які потім дали йому можливість створити корпорацію Jeff Koons LLC.

Він отримав визнання у 1980-х роках створивши свої перші інсталяції з пилососами. Цей період творчості отримав назву The New. Перша інсталяція Two vacuum cleaners була створена з нових пристроїв, які він уклав в плексигласові бокси та підсвітив флуоресцентними діодами. Ця композиція була покликана зобразити ідею вічної чистоти, невинності й привабливості споживання.

Не менш дивно виглядає і концептуальна серія “Рівновага”, яка містила в собі ряд інсталяцій з баскетбольними м’ячами, поміщеними в ємності з водою.

Після одруження з італійською порно-актрисою Чічоліною, Джефф створив цикл “Зроблено на небесах”, в якому закарбував їх заняття коханням. Демонструючи глядачам інтимні частини тіла, художник насправді хотів показати суспільству проблеми справжньої чуттєвості й тілесності.

Після першого визнання Джефф створив студію-завод в Сохо, Нью-Йорк, схожу за своїм форматом на “Фабрику” Енді Воргола. Він найняв 30 співробітників, кожному з яких довірив певну роботу.

Для своїх композицій митець обирав здебільшого нержавіючу сталь. Завдяки покриттю кольоровим глянцем, монументальні роботи мали легкий, повітряний вигляд. Але є і роботи з інших матеріалів: квітів, нейлону, фарфору тощо.

Сьогодні його твори мають нечувану ціну і займають майданчики біля найвідоміших торгових центрів та споруд.

У 1986 Джефф створив трьох сталевих “Кроликів”. Митця надихнули іграшки з повітряних кульок. Витвір уперше показали в галереї Ілеани Соннабенд в Нью-Йорку. “Кролики” Кунса набули нечуваної популярності та прикрашали обкладинки книг, каталогів виставок і журналів.

У тому ж стилі митець створює скульптури собак, лебедів, сердець і тюльпанів, об’єднавши їх у серію  Celebration (“Свято”).

У 1992 році Кунс створив славнозвісний твір “Щеня” для виставки сучасного мистецтва в замку Арользен (Німеччина). Це була 13-метрова скульптура, виконана з десятків тисяч живих квітів. Вона стала одна з найбільших топіарі (візерункові або уявні фігури для ландшафту) у світі.

У 1997 році Кунс отримав рекордну суму від продажу своїх робіт — $250 тис. А вже через півтора року за порцелянові статуетки він отримував близько $1 млн.

У 1999 році аукціонний будинок Christie’s продав роботу майстра “Рожева пантера” за $1,8 млн.

У 2007 році за скульптуру Кунса “Серце, яке висить (пурпурне)” український мільярдер Віктор Пінчук заплатив $23,6 млн.

У 2013 році на торгах аукціонного дому Christie’s в Нью-Йорку був встановлений ціновий рекорд для роботи нині живого художника. Гігантська відполірована до блиску скульптура Джеффа Кунса “Собака з повітряних куль (помаранчева)” була продана за $58 млн.

У 2015 році портал Artnet представив щорічний список 100 найбільш колекціонованих з нині живих художників, до якого увійшли одразу кілька робіт Джеффа Кунса.

На початок 2016 року статок американця становив $379 778 000.

Навесні 2017 року вибухнув скандал: знавці помітили схожість кунсовської балерини з роботою українського скульптора Оксани Жнікруп. Але, як незабаром з’ясувалося, дозвіл на копію американцеві дала дочка майстрині.

У 2016-2019 роках Джефф на прохання колишнього американського посла США у Франції Джейн Хартлі створив скульптуру “Букет тюльпанів”, яку присвятив пам’яті жертв паризьких терактів 2015 року.

У травні 2019 року на аукціоні була продана скульптура “Кролик”, створена в 1986 році за шалені  $91,1 млн.

На сьогодні фабрика Джеффа Кунса має в штаті 135 співробітників. Він створює моделі майбутніх скульптур на комп’ютері, потім колектив втілює задум в обраному матеріалі.

Роботи майстра увійшли в численні публічні колекції, такі як MoМА (Нью-Йорк), Музей американського мистецтва Вітні (Нью-Йорк), Музеї Соломона Гуггенхайма (Нью-Йорк, Більбао), Музей Лос-Анджелеса, Сімейного фонду Елая Броуда (Санта-Моніка ), Музей сучасного мистецтва Броуда (Лос-Анджелес), Національна галерея (Вашингтон), Музей Hirshhorn (Вашингтон), Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско, галерея Tate (Лондон), Музей Stedelijk (Амстердам), Музей Ludwig (Кельн) і Tokyo Metropolitan Museum (Токіо).

За останні роки, окрім скульптур, він розписав одну з машин BMW, оформив обкладинку альбому Леді Гаги Artpop та сприяв випуску сумок від H&M з принтом у вигляді того самого Balloon Dog.

У роботах Кунса добре простежується вплив на нього короля поп-арту Енді Воргола. Це і “фабрика”, і робота зі знаменитостями, і використання образів продуктів споживання, і загальний акцент на масову культуру. В обох в центрі уваги все масове та банальне, а мистецтво є бізнесом. Енді Воргол з речей широкого вжитку створював об’єкти поклоніння, а Джефф Кунс втілює все це у вигляді концептуальних скульптур.

Джефф носить дорогі класичні костюми, має ідеальні манери та голівудську посмішку, що суперечить звичному уявленю про художників.

Цікаві цитати:

• Я завжди боюся втратити навіть одного свого шанувальника.

• Секрет успіху — робота з сильними емоціями, а вони пов’язані з сексом і владою.

• Упевнений, що багато дорослих не проти погратися, адже за мої пластикові об’єкти і різнокольорові скельця вони викладають мільйони!

• Мене ненавидять, люблять, але головне — на мене реагують.

• Художнє кредо: “Вір в себе та йди за своїми інтересами”.

• Робота на біржі вчить проникливості, вмінню розуміти психологію. А без цього неможлива творча діяльність. Адже мета мистецтва — комунікація, спілкування з людьми.

• Якщо художник знає свою справу і сумлінно працює, рано чи пізно йому випаде шанс.

• Кожен день я говорю: “Сьогодні твій день, Джефф. Ти створиш дорогоцінний твір …”

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram