Новини
25 Жовтня 2022
433

Дохід невідомого походження: Туреччина одержала $28 мільярдів

У Міністерстві культури та туризму країни запевняють, що всі надходження були законними

У період із січня до серпня цього року Туреччина отримала близько $28 млрд невідомого походження, повідомляє Financial Times.

Гроші, що обраховуються центральним банком як “чисті помилки та упущення”, закрили близько 70% дефіциту поточного рахунку платіжного балансу Туреччини (воно становило близько $40 млрд).

Міністр фінансів Туреччини Нуреддін Небаті стверджує, що основна частина цих грошей — невраховані прибутки від туризму. Він пояснив, що багатьом російським туристам довелося розплачуватись готівкою у зв’язку з відключенням росії від міжнародних платіжних систем через санкції.

Платіжний баланс країни базується на принципах бухгалтерського обліку: кожна економічна операція має подвійний запис — за кредитом однієї статті та дебетом іншої (однакова за вартісним обсягом). Різниця між сумою всіх кредитних і дебетових записів показується у статті “чисті помилки та недогляди” і в теорії повинна дорівнювати нулю.

Згідно з даними Міністерства культури та туризму Туреччини, росіяни становили близько 13% від загальної кількості іноземних туристів у Туреччині, більше було лише німців.

Іншу частину некатегоризованих надходжень міністр фінансів Туреччини пояснив репатріацією грошей з офшорів, частина яких також надходила готівкою.

Він запевнив, що всі надходження були законними. “Туреччина діє дуже обережно в межах міжнародної фінансової системи. Усі наші надходження йдуть легальними шляхами”, — сказав міністр.

Небаті сказав, що приплив валюти продовжиться і дозволить Туреччині комфортно уникнути кризи платіжного балансу протягом наступного року.

Як писали раніше Investory News, банки Туреччини при оформленні карт почали висувати додаткові вимоги до громадян рф. 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram