Новини
1 Листопада 2019
1 478

Дослідження: Українські заробітчани сприяють активному економічному зростанню Польщі

За останні 5 років польська економіка виросла на 22%, з яких 2,5% – внесок українців

З 2014 року польська економіка зросла на 22% завдяки масовому припливу українських іммігрантів на польський ринок праці. Якби не цей фактор, зростання, ймовірно, було б нижчим, повідомляє Gazeta Wyborcza, посилаючись на дослідження працівників Національного банку Польщі та Варшавської школи економіки.

Кількість українських іммігрантів за 2014-2018 роки

Зазначається, що українці додали близько 2,5 п.п. до ВВП Польщі. “Роль, яку українці відіграли в польській економіці була особливо велика минулого року, коли кількість поляків, що працюють зменшилася”, – пише видання.

Так, кількість робочих у Польщі іммігрантів з України, яка почала активно збільшуватися з 2014 року, в минулому році могла б перевищити навіть мільйон.

Офіційні статистичні дані щодо зайнятості у Польщі, однак, охоплюють їх в невеликій кількості. “Посилаючись на проведені опитування робочої сили (BAEL), можна стверджувати, що у 2018 році кількість працівників нараховувала 16,5 млн осіб старше 15 років. З 2013 року це число збільшилося приблизно на 900 тис.”, – пише видання.

І додає, що це важливо для оцінки характеру економічного буму, який Польща пережила в останні роки. “Швидке збільшення ВВП при повільному зростанні зайнятості означало б, що продуктивність праці працівників явно покращилася. Однак якщо зайнятість росла швидше, ніж показують дані BAEL, то підвищення продуктивності було менше”, – пише видання.

Результати опитувань показали, що зростання польської економіки в останні роки було більш трудомістким, ніж передбачалося раніше. А це значно турбує поляків, адже країна більше не може розраховувати на приплив іммігрантів у його нинішньому темпі. “Тому минулого року, вперше з 2014 року, цей темп уповільнився”, – йдеться у повідомленні.

“Поліпшення економічної ситуації в Україні повинно перешкоджати еміграції жителів. А нестабільна ситуація більшості іммігрантів, які працюють в Польщі, створює ризик того, що вони підуть, коли зовнішні умови зміняться”, – зазначає видання.

Також додається, що невизначеність, з якою стикаються українці, що прибувають до Польщі, може бути підтверджена даними польсько-української торгової палати, згідно з якими в деяких воєводствах вони майже рік чекають легалізації перебування та роботи.

Раніше Investory News писали, що кількість іноземців, зареєстрованих у Польщі, за останні п’ять років збільшилася більш ніж у п’ять разів. Дві третини з понад 600 тис. іноземців, які сплачують внески до офісу соціального забезпечення, походять з України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram