Новини
8 Листопада 2019
996

Дослідження: Статки найбагатших людей світу активно скорочуються

Минулого року вони зменшилися на $388 мільярдів до $8,539 трильйона

Статки найбагатших людей світу активно скорочуються вперше за останнє десятиліття через геополітичні потрясіння та нестабільність фондових ринків, повідомляє Reuters.

Згідно зі звітами швейцарської фінансової компанії UBS та міжнародної консалтингової компанії PwC, минулого року загальні статки мільярдерів скоротилися на $388 млрд до $8,539 трлн.

“Особливо різке падіння зафіксовано у Китаї, так сказати у другій за величиною території, де проживають мільярдери, після США та Азійсько-Тихоокеанського регіону в цілому”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що приватні банки, враховуючи найбільшого у світі керуючого активами UBS, відчули вплив торгової напруженості між США та Китаєм, а також глобальну політичну невизначеність.

“Оскільки клієнти минулого року ухилялися від торгівлі та брали на себе борги на користь накопичення більшої кількості готівки”, – пише видання.

Як зазначив один із топ-менеджерів UBS Йозеф Стадлер, рівень добробуту мільярдерів у 2018 році знизився вперше з 2008 року через геополітику. Чистий капітал найбагатших осіб Китаю скоротився на 12,8% у доларовому вираженні на фоні падаючих фондових ринків і слабкої місцевої валюти.

“А також у зв’язку з тим, що зростання другої за величиною економіки світу сповільнилося до найнижчого рівня майже за три десятиліття. В результаті зі списку мільярдерів вибувають десятки осіб”, – йдеться у повідомленні.

Попри це, за словами Стадлера, у Китаї продовжує з’являтися новий мільярдер кожні 2-2,5 дні.

В загальному кількість мільярдерів скоротилася по всьому світу, за винятком Америки, де технічні підприємці продовжують підтримувати ряди найбагатших у Сполучених Штатах.

“Цей звіт показує стійкість економіки США, де на кінець 2018 року налічувалося 749 мільярдерів”, – заявив Джон Метьюз, глава відділу управління приватним капіталом і надвисоким капіталом UBS у США.

Видання додає, попри те, що відновлення фондового ринку після різкого падіння у кінці 2018 року допомогло мільярдерам збільшити свої активи, найбагатші сім’ї світу, як і раніше, стурбовані глобальними проблемами, пов’язаними з торговою напруженістю та Brexit, популізмом і зміною клімату.

“І тому продовжують зберігати більшу частину своїх грошей у готівці”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив Саймон Смайлс, директор з інвестицій UBS для найбагатших клієнтів, цілком ймовірно, що цього року кількість мільярдерів знову зросте”, – заявив він. І додав, що швидше за все, це буде більш повільне зростання, аніж можна було припустити.

Раніше Investory News писали, що 10 найбагатших людей світу в результаті торгів на фондовому ринку 14 серпня сумарно втратили майже $18 млрд. Найбільше – глава Amazon і перший номер в списку Forbes Джефф Безос – його статки скоротилися на $3,5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram