Новини
8 Лютого 2023
371

Дослідження: Аферистів у мережі поменшало

Українці стали рідше стикатися з шахрайством під час онлайн-шопінгу

Згідно з даними дослідження CBR, частка тих, хто стикався з аферистами в Інтернеті, скоротилася із 27% до 20%. Поменшало і тих, хто відмовлявся від онлайн-покупки через страх бути ошуканим, а найпопулярнішим видом шахрайства стала невідправка оплаченого товару. Водночас, такі випадки спіткали меншу кількість покупців, ніж раніше, дослідило OLX.

За минулий рік 65% людей, які звернулися до Служби підтримки OLX зі скаргою на фішинг, не втратили гроші завдяки постійному інформуванню та навчанню на платформі, власній уважності, знанню правил та своєчасному зверненню до фахівців. У 2021 році цей показник був дещо нижчим — 61%.

Крім того, в OLX зафіксували менше звернень про прохання передоплати: 4 874 заявок проти 6 000 у 2021 році. Кількість зафіксованих випадків зі спробою обдурити продавця (тобто користувач надіслав товар, однак кошти не отримав) теж скоротилася: 162 випадки проти 200 у 2021 році.

Про зростання освіченості у сфері кібербезпеки свідчить і зменшення звернень про спробу шахрайства за межами платформи — кількість таких випадків скоротилася більш ніж удвічі відповідно до 2021 року.

На великих онлайн-платформах дбають про технічний захист користувачів від аферистів, впроваджують складні системи розпізнавання шахраїв і дієві інструменти протидії зловмисникам. Здебільшого оголошення проходять через фільтр штучного інтелекту.

Скажімо, на OLX 90% запитів обробляються системою за ретельними критеріями, які постійно вдосконалюються. Решта 10% підозрілих публікацій проходять ручну модерацію спеціалістами. Відправити оголошення на перевірку може і сам покупець, натиснувши відповідну кнопку біля пропозиції.

Для того, щоб безпечно купувати онлайн, важливо насамперед бути пильним, оскільки здебільшого жертвами інтернет-шахраїв стають люди, які ведуться на соціальну інженерію та потрапляють у психологічні пастки зловмисників.

Відтак, важливо керуватися 4 основними правилами безпечного онлайн-шопінгу:

1. Не переводьте комунікацію в сторонні месенджери. Переважно зловмисники намагаються перенести спілкування з особистого кабінету платформи в сторонні месенджери: Telegram, Viber, WhatsApp. Проте лише в захищених чатах самих майданчиків передбачені всі можливості для зручної та безпечної комунікації.

2. Не переходьте за підозрілими посиланнями та перевіряйте їх. Одне з “золотих” правил безпечного онлайн-шопінгу — це ігнорування сторонніх посилань. Навіть якщо в адресі сайту фігурує назва відомого сайта, є підозра, що це фішингова копія, яка несе в собі загрозу. Скажімо, ви введете свої особисті та платіжні дані на сайті-фальшивці та перекажете свої кошти шахраям. Для цього важливо перевіряти всі посилання на спеціальних платформах.

3. Не погоджуйтеся на попередню оплату. Будь-які прохання про попередні платежі (витрати на доставку, резерв товару тощо) можуть приховувати в собі спробу шахрайства.

4. Не діліться особистою інформацією, паролями та кодами з SMS. Будь-яка конфіденційна інформація, як-от дані банківської картки, тризначний код на її звороті чи паролі з SMS — це дані, які ні в якому разі не слід повідомляти іншим. Якщо їх запитує у вас телефоном нібито працівник служби безпеки банку — це точно аферист, оскільки навіть банківські співробітники не мають повноважень запитувати таку інформацію.

Нагадаємо, в Іспанії заарештували CEO Bitzlato за підозрою у відмиванні грошей

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram