Бiзнес
6 Березня 2019
4 897

Дороге задоволення: В Україні подорожчають ювелірні прикраси

Підвищення пробірних тарифів змусить виробників підняти ціни до 20%

Фото: Depositphotos

У лютому державні підприємства, що спеціалізуються на пробірних послугах, підняли тарифи на свої послуги. Відтепер ювелірам доведеться більше платити за клейма. Так, вартість відтиску проби на срібних прикрасах підніметься з 1,01 грн до 3,11 грн за грам виробу, тобто на 208%. Механічна проба, що є найбільш популярною серед виробників, буде коштувати 2,32 грн замість 0,61 грн, тобто на 280% дорожче. Вартість на клеймування золотих виробів збільшиться на 20%. Таким чином, найбільш подорожчають саме вироби зі срібла, вважають експерти.

На думку Олександра Соколова, генерального директора консалтингової компанії Pro-Consulting, зріст вартості ювелірних прикрас складе в середньому 15-17%. “Враховуючи еластичність попиту на цю продукцію, можна очікувати падіння продажів на 15-25%”, – вважає експерт.

До лютневих “ініціатив” ринок ювелірних прикрас і без підвищення штормило. Хоча у 2018-му з’явилась надія на його відновлення після занепаду у 2013-2017 роках, який був викликаний різким скороченням кількості операторів ринка, зниженням достатків українців і популярністю не ювелірних прикрас (біжутерії).
“Змінилася і сама структура ринку ювелірних прикрас. Якщо в кризові роки частка продажів дешевшого срібла доходила до 75-80%, то у 2018 році частка золота в реалізації зросла до 40%”, – розказав пан Соколов.
За даними державної служби статистики, обсяг роздрібних продажів ювелірних виробів в Україні виріс у 2,8 раза у 2018 році в грошових показниках. Зростанню показника реалізації сприяли зростання споживчого попиту після кризових років і стабілізація курсу.

Динаміка експорту прикрас з України була схожою з показниками виробництва, за винятком 2018 року, коли зростання було значно менше. В минулому році наша країна експортувала 1,03 тонни ювелірних прикрас на суму в $2 млн. Якщо зіставляти географію таких поставок, то найбільше прикрас було відправлено до Польщі та Туреччини (54%), а найдорожчі прикраси відправлялися до Швейцарії.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram