Новини
17 Серпня 2021
529

До Нацбанку подали документи для реєстрації 64 колекторські компанії

Регулятор за 30 робочих днів повинен розглянути кожен пакет документів

Для отримання статусу колекторської компанії до Національного банку України (НБУ) подали документи 64 юридичних осіб, повідомляє пресслужба НБУ.

“Місячний строк подання документів для реєстрації юридичних осіб, що мали намір набути статус колекторської компанії, завершився 13 серпня 2021 року. Йдеться про компанії, які на день введення в дію відповідних законодавчих вимог здійснювали діяльність з врегулювання простроченої заборгованості й мали намір надалі здійснювати таку діяльність. Так, пакети документів подали 64 компанії-заявників, з них 12 небанківських фінансових установ та 52 юридичних осіб без ліцензій на надання фінансових послуг”, — йдеться у повідомленні.

Національний банк за 30 робочих днів повинен розглянути кожен пакет документів. За результатами розгляду НБУ повідомить кожного заявника про успішну реєстрацію або про відмову в реєстрації.

Регулятор нагадує, що лише компанії, які будуть зареєстровані у реєстрі, матимуть право продовжувати надавати послуги врегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб. Інформація з реєстру розміщена на офіційному сайті Національного банку. Доступ до неї цілодобовий і безплатний.

Користуючись інформацією з реєстру, і кредитодавці, і споживачі фінансових послуг зможуть перевірити відомості про колекторську компанію. У разі відсутності у реєстрі колекторських компаній відомостей про юридичну особу після 14 жовтня 2021 року, кредитодавець чи новий кредитор зобов’язані будуть достроково розірвати договір із такою юридичною особою.

Нагадаємо, Нацбанк затвердив низку нормативно-правових актів, що регулюють роботу учасників колекторського ринку в Україні. Відповідні постанови правління НБУ №74 і №76-78 від 9 липня набрали чинності з 14 липня 2021 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram