Соцмережі
13 Березня 2019
1 206

Дмитро Томчук: Діти – найкращі бізнесмени

Дитяча системність – запорука успішного бізнесу

Маленький принц
Коли Гоші було чотири, ми постійно читали перед сном «Маленького принца» Екзюпері. Ми читали цю книжку довго, багато місяців. Дитина краще за будь-якого дорослого, прочитавши всього лише початок, розуміє, про що книжка. Не про те, що знають про неї дорослі, — не про хлопчика, який мандрував планетами. Вона — про льотчика, який розбився в пустелі. Саме тому ми просувалися так повільно. Щоразу, коли я намагався продовжити з того місця, де ми закінчили напередодні, син говорив: «Ні. Я все забув, треба читати спочатку». У цього початку можуть бути варіанти. В оптимістичному варіанті це уривок, який ми читали вчора. Або позавчора. Або весь тиждень поспіль. У песимістичному — це вся книжка від самого початку, включаючи передмову. Коли я питаю: «Ну, а передмову читати навіщо?» — він відповідає: «Такий порядок. З неї починається, значить, треба читати». Таку системність я рідко зустрічаю у дорослих бізнесменів, а шкода. Тут є чому повчитися всім нам.
Попри те, що Гоша знає більшість речень напам’ять, він просить: «Прочитай іще раз, я забув, про що там». При цьому, якщо зупинитися, він може продовжити абзац із пам’яті. На кожну сторінку дитячої книжки припадає не менше тридцяти запитань. Найбільше, звісно, про все, пов’язане з аварією. Чому полетів і зламався? Чому не перевірив літак перед вильотом? Де були техніки, коли він злітав? Як його випустив аеродром? Чому він полетів на несправному літаку?
Як мені пояснити чотирирічній дитині, що у світі дорослих нікому нічого не потрібно, скрізь безвідповідальність і нехтування елементарними правилами та здоровим глуздом, і мало де щось робиться за правилами? І що за будь-якої аварії не тільки може не бути відповідей на такі питання, але й самі питання можуть бути не задані? Це важко пояснити навіть самому собі.
Коли ми летимо в літаку, син насамперед дістає з кишені крісла інструкцію з безпеки, на якій намальовано, що і як робити під час аварії, і не зупиняється, поки ми не проговоримо всі пункти в ній. Щоразу. Ви хоч раз прочитали цю інструкцію від початку до кінця? Багато хто навіть не в курсі, що вона існує. У творі Екзюпері Маленький Принц каже, що дорослі дурні й нудні. Можна додати: безвідповідальні, неуважні, кидають справу після пари перших невдач. Ви здатні читати щось, що вам не зрозуміло, два місяці, поки не стане зрозуміло? Так, як це роблять діти?
Скільки разів я чув фразу: «Я збанкрутував, бо це не моє. Немає у мене здібностей до бізнесу». Зазвичай, якщо дізнатися у людини, а скільки ж разів вона пробувала почати заново, перш ніж дійти такого висновку, то вона відповість: пару разів або кілька, у будь-якому випадку, це буде до десятка спроб. Скільки разів ви пройшли від і до підручник з маркетингу, перш ніж сказати, що ваш товар на цьому ринку продати неможливо? Скільки разів ви прочитали підручник з менеджменту, перш ніж сказати, що у вас немає здібностей до бізнесу?
Дитина повторить необхідну їй дію потрібну кількість разів. Якщо потрібно 10, буде 10. Якщо потрібно 20, буде 20. Дорослі так роблять? Ні. Висновок: виростаючи, ми не набуваємо, а втрачаємо майже все. Чому дорослі не хочуть розбиратися в необхідному? Чому не здатні до навчання? Чому, як діти, не ставлять мільйони запитань, відповіді на які не лежать на поверхні? Дедалі частіше я потрапляю в глухий кут, бо син задає мені питання, відповідей на які немає навіть у мене. Чому? Тому що я ніколи не замислювався про це.
У дітей немає розуміння того, що їм щось непідвладне або вони на щось не здатні. Того самого розуміння, яке погубило 90% завалених фірм і нереалізованих проектів.
Тому, коли я бачу бізнесмена, який вважає, що він розумніший, успішніший, талановитіший, досвідченіший за чотирирічну дитину, мені стає сумно. Дорослішаючи, ми втрачаємо все. Хоча технологія, як не втратити це все, щодня у нас перед очима, просто з доставкою додому.

Витяг з розділу “Діти знають, як” моєї книги “Тут клює, або відверті історії українського бізнесмена”

Маленький принцКоли Гоші було чотири, ми постійно читали перед сном «Маленького принца» Екзюпері. Ми читали цю книжку…

Опубліковано Дмитрієм Томчуком Середа, 13 березня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram