Соцмережі
22 Січня 2020
751

Дмитро Дубілет: Новий проєкт “електронна акцизна марка”

Нова система не вимагатиме додаткового обладнання або програм

З осені ми працюємо над проєктом “Електронна акцизна марка”. У цьому проєкті було закладено протиріччя, яке буквально не давало мені спати.

І ось, здається, ми знайшли рішення, яке заощадить бізнесу та державі багато грошей та часу.

Спочатку два слова, що таке “Електронна акцизна марка”.

Ви, напевно, знаєте, що таке звичайна акцизна марка. Це папірець, який клеять на алкоголь і іншу продукцію, який свідчить про сплачений податок.

Проблема з акцизними марками в тому, що їх масово підробляють. Зараз в Україні до 50% алкоголю продається “в чорну”. Це велика проблема. З одного боку, це загроза здоров’ю українців. З іншого — колосальні збитки для бюджету (5-10 млрд грн на рік) та розсадник корупції.

Багато країн пішли шляхом впровадження так званих електронних акцизних марок. Ця система дозволяє відстежувати продукцію в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу.

Останні кілька років в Україні також було кілька спроб запустити таку систему. Як і личить великим ІТ-проєктам в нашій країні, під цим соусом було розпиляно величезні бюджети (один кейс був особливо кричущим, зараз готуємо документи в органи).

І ось, що мене мучило з цим проєктом. З одного боку, якщо правильно впровадити цю систему, буде реальна користь. З іншого боку, це рішення вимагало б великі витрати з боку держави та, що ще гірше, з боку бізнеса. До того ж, на її впровадження пішли б роки.

Особливо мене бентежило, що спеціальне обладнання знадобилося б ставити в магазинах. Передбачалося, що всім супермаркетам і ларькам треба буде купити окремі скануючі пристрої. Така система працює, наприклад, в Росії.

І ось, ми знайшли рішення, яке дозволить все це зробити майже без додаткових інвестицій для бізнесу і держави. І набагато швидше.

Ідея проста. Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише “пікати” у касовий чек, як звичайний товар.

Виходить, що ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему ІТ-систему, а буде достатньо правильно працювати з інформацією, яка передається в касові чеки.

Таким чином, у нас досить швидко може запрацювати система, яка “активує” і “деактивує” акцизні марки.

Це дозволить створити простий мобільний додаток (або чат-бот), яким податківці та громадяни зможуть сканувати акцизні марки і перевіряти їх достовірність. Втім, навіть без цього додатка система призведе до скорочення чорного ринку.

Єдине, що мене бентежить в цьому проєкті, — це додатковий “пік” на касах, що трохи сповільнить обслуговування… Але це все одно швидше і дешевше, ніж якби це було окреме обладнання.

Ми вже опрацювали всі технологічні частини проєкту, також обговорили концепцію з бізнесом. Поки що все складається.

Перед запуском на всю країну будемо теститись через пілот. Буду тримати вас у курсі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram