Новини
5 Травня 2021
832

ДІУ допустила дефолт по облігаціям, випущеним під держгарантії

За перший квартал непокритий збиток установи становив 4,74 мільярда гривень

Державна іпотечна установа (ДІУ) у грудні 2020 року не виплатила основну суму та нараховані відсотки за гарантованими державою облігаціями у встановлений термін. Про це свідчить звітність Приват Банку, у портфелі якого перебували облігації ДІУ, повідомляє Finbalance.

“Банк, відповідно до умов емісії цінних паперів, повернув довгострокові облігації, випущені Державною іпотечною установою та розпочав процедуру стягнення заборгованості”, — наголошується в документі.

Приват Банк уточнює, що на кінець першого кварталу 2021 року він класифікував облігації ДІУ на 291 млн грн у портфелі, як знецінені фінансові активи. “Разом з тим, Державна іпотечна установа у своїй звітності зазначає, що облігації з терміном обігу 7 років з кінця 2020 року “знаходяться у процесі погашення”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що ці облігації на 2 млрд грн були випущені 2013 року з додатковим забезпеченням у вигляді держгарантії. До кінця 2020 року загальна сума зобов’язань ДІУ за випущеними облігаціями становила 4,97 млрд грн (враховуючи заборгованість на 1,67 млрд грн за облігаціями, які підлягали погашенню у листопаді та грудні минулого року).

У 2020 році Державна іпотечна установа здійснила випуск і розміщення облігацій серії “F3” з додатковим забезпеченням у вигляді держгарантії на 1,3 млрд грн.

Станом на кінець першого кварталу 2021 року активи установи становили 2,4 млрд грн, непокритий збиток — 4,74 млрд грн.

ДІУ працює на ринку іпотечного кредитування з 2004 року як заклад другого рівня, основним завданням установи визначено рефінансування іпотечних кредиторів, зокрема завдяки коштам, що надійшли від розміщення цінних паперів.

Нагадаємо, у грудні 2020 року ДІУ отримала від Кабміну держгарантію для забезпечення зобов’язання за облігаціями серії “G3”, які повинні бути випущені на суму 3 млрд грн з терміном обігу 5 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram