Драйв
13 Квітня 2021
2 956

Десять цікавих книжок про штучний інтелект

AI та ML — як працюють нові технології та чи не нашкодять вони людям?

Про штучний інтелект (ШІ) було написано ще понад 71 рік тому. Англійський математик Алан Тьюрінг у своїй статті “Обчислювальні машини та розум” 1950 року, що стала основною роботою у сфері ШІ, поставив важливе питання: “Чи може машина думати?”.

Тьюрінг запропонував відповісти на це запитання через “гру в імітацію” або тест власної розробки, який наразі відомий як тест Тьюрінга. Його суть у тому, щоб програма протягом п’яти хвилин у письмовому вигляді вела бесіду з дізнавачем. Тест пройдено, якщо програма змогла обдурити свого співбесідника у 30% випадків.

На думку самого Тьюрінга, до 2000 року комп’ютер з пам’яттю 109 одиниць міг би бути запрограмований досить добре, щоб пройти його тест. Однак цього не сталося й до цього часу.

Пропонуємо добірку книжок, які допоможуть розібратися у тому, що таке AI і ML, як вони працюють і для чого потрібні.

1. “Homo Roboticus? Люди та машини у пошуках взаєморозуміння”, Джон Маркофф 

Науковий журналіст розповідає про те, як і чому вже понад півстоліття вчені всього світу намагаються створити “розумні” машини. У книжці можна знайти докладний опис етапів розвитку робототехніки та програм ШІ, а також прочитати про роботу лабораторій штучного інтелекту в МТІ й Стенфорді.

Автор поставив важливе запитання: ким стануть роботи — нашими слугами, помічниками, колегами або господарями? Він намагається проаналізувати діяльність розробників, щоб знайти відповідь на це запитання.

2. “Штучний інтелект. Сучасний підхід”, Стюарт Рассел, Пітер Норвіг 

Найповніше введення в теорію та практику вивчення штучного інтелекту. Норвіг є членом Ради Американської асоціації штучного інтелекту. Це основний підручник, за яким навчаються фахівці зі ШІ у США та інших країнах.

Книжка хороша тим, що в ній простою мовою викладаються як технічні, так і філософські аспекти теми. У підручнику багато ілюстрацій та жартів, присутні також цікаві відсилання до історії.

3. “Як створити розум: секрет людського мислення розкрито”, Рей Курцвейл 

Автор-футуролог упевнений, що для створення штучного інтелекту потрібно спочатку розібратися у своєму. Рей Курцвейл проводить цікаві паралелі, розповідає історію комп’ютерного моделювання мозку та пояснює, як з’явилися нейромережі.

Автор надає свій прогноз розвитку ШІ. Сам Курцвейл декларує, що вчені вже зрозуміли, як працює людський мозок, і тепер справа за малим. “Наблизитися до Всесвіту, а потім розсудливо вирішити його долю, приносячи наш людський розум в його небіологічну форму — ось наша доля”, — резюмує він.

4. “Глибоке навчання у картинках. Візуальний гід зі штучного інтелекту”, Джон Крон, Грант Бейлевельд, Аглае Бассенс

Автори використовують яскраві приклади та аналогії для пояснення, що таке глибоке навчання та як воно пов’язане з іншими підходами до машинного навчання.

У книжці можна докладніше дізнатися про те, як працюють алгоритм AlphaGo, що переміг у чемпіонатах з гри у Go, а також системи від OpenAI і DeepMind, такі як GPT-3 — вважається найпотужнішим алгоритмом генерації тексту.

Книжка буде цікава тим, хто вже розбирається в темі ШІ, а також початківцям програмістам, які хочуть застосовувати глибоке навчання у своїй роботі.

5. “Убивчі великі дані. Як математика перетворилася на зброю масового ураження”, Кеті О’Ніл 

Математик і фахівець з обробки даних Кеті О’Ніл запрошує зануритися у “світ убивчих великих даних”. На прикладах з реального життя вона розповідає про забобони й упередженнях алгоритмів. Автор пояснює, як і чому ШІ-системи можуть нашкодити сферам фінансів, правосуддя, найму, освіти та інших.

Кеті О’Ніл міркує про те, як штучний інтелект і великі дані можуть перетворитися у реальну зброю корпорацій та урядів проти найбільш незахищених верств населення.

6. “Верховний алгоритм. Як машинне навчання змінить наш світ”, Педро Домінгос 

Це відмінне введення у технічні аспекти штучного інтелекту. Професор Вашингтонського університету доступно розповідає про машинне навчання та пошук універсального алгоритму, який зможе розв’язувати будь-які завдання.

Домінгос пояснює, як ШІ перетинається з нейробіологією та психологією, і розмірковує, як технологія змінить світ. На його думку, головні зміни будуть пов’язані з винаходом самонавчального алгоритму, який не потребуватиме посередництва людини.

7. “Штучний інтелект. Етапи. Загрози. Стратегії”, Нік Бостром

Оксфордський професор філософії Нік Бостром розповідає про загрозу, що виходить зі штучного інтелекту. Цю книжку можна назвати найкращим введенням у проблему підвищення безпеки розумних машин. Вона змусила лідерів багатьох ІТ-компаній виступити з офіційними поясненнями з приводу безпеки ШІ.

Серед них були голова ради директорів Alphabet Ерік Шмідт і віцепрезидент Baidu Ендрю Ін. А ось Ілон Маск не раз висловлював схожі ідеї — наприклад, про те, що наша цивілізація може бути симуляцією. 

8. “Останній винахід людства. Штучний інтелект і кінець ери Homo sapiens”, Джеймс Баррат 

Автор цієї книжки знаходиться на боці тих, хто зі скепсисом ставиться до перспектив штучного інтелекту. Джеймс Баррат докладно описує всі страхи, які викликає у людей штучний розум.

Одна з його цитат: “Я вважаю та спробую довести, що ШІ, як і поділ ядер — технологія подвійного призначення. Розподіл ядер може й висвітлювати міста, а також спалювати їх дотла. До 1945 року більшість людей не могли навіть уявити собі потенційну міць атома. Щодо штучного інтелекту, ми знаходимося в умовних 1930-х роках і навряд чи переживемо появу ШІ, особливо якщо вона буде настільки ж раптовою, як явище світу ядерних технологій”. 

9. “Розум, машини та математика”, Ігнасі Белда 

Інженер з обчислювальної техніки Ігнасі Белда оповідає про наукові підстави та способи застосування штучного інтелекту. Він торкається аспектів математики, а також біології і теорії навчання.

Белда наводить найпростіші приклади технологій ШІ, що нас оточують — розпочинаючи з медицини та закінчуючи інтернет-маркетингом. Автор передбачає, що рано чи пізно нашими супутниками стануть машини, які володіють тим же рівнем креативності та емоційного інтелекту, що й люди.

10.Штучний інтелект й універсальне мислення”, Олексій Потапов

Ця книжка стане відмінним введенням у тему штучного інтелекту. Автор приділяє серйозну увагу основним ідеям ШІ та питанням мислення. Потапов міркує про те, що заважає інтелектуальним системам стати розумними.

Він звертається до джерел штучного інтелекту у сфері психології, лінгвістики, нейрофізіології, математики та філософії. Книжка підійде тим, хто цікавиться не тільки штучним інтелектом, а й питаннями мислення.

Джерело: РБК

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram