Новини
26 Травня 2021
729

Держборг Білорусі обвалився

Ціни на єврооблігації країни знизились до рівнів осені 2020 року

Вартість суверенних єврооблігацій Білорусі обвалилася до рівня осені 2020 року на фоні вимушеної посадки літака Ryanair в Мінську і затримання ексголовного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Інвестори чекають нових санкцій, пише РБК.

Випуск доларових облігацій Білорусі з погашенням у 2031 році знизився в ціні 24 травня на 2,7 процентного пункту. Найбільше подешевшав випуск з погашенням у 2027 році (мінус 2,9 процентного пункту). Схожу динаміку показують й інші випуски Білорусі.

Десятирічні облігації країни знизилися до 90,94% від номіналу. Востаннє вони торгувалися на такому рівні у вересні 2020 року, коли в країні проходили масові протести.

Зовнішній держборг країни на 1 квітня становив $18,1 млрд. Експерти зазначають, що тепер Мінськ зможе розраховувати тільки на допомогу Росії з лінії міждержавних кредитів або ринкових запозичень в рублях. Однак тепер кошти від залучення позик на російському ринку становлять невелику частину від білоруського зовнішнього боргу.

Раніше Саміт Європейського союзу (ЄС) ухвалив рішення щодо розширення економічних санкцій проти Білорусі. До чорного списку будуть включені нові обличчя та організації. Це сталося після того, як 23 травня літак авіакомпанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни — Вільнюс, здійснив екстрену посадку в Мінську після повідомлень про замінування. Протасевич, що перебував на борту, був затриманий.

Його звинувачують в створенні екстремістського формування і закликах до масових заворушень після президентських виборів у серпні 2020 року. Протасевичу може загрожувати до 15 років позбавлення волі.

Як відомо, Євросоюз наказав авіакомпаніям обходити повітряний простір Білорусі після того, як країна змусила літак компанії Ryanair приземлитися заради арешту журналіста. Але ізоляція країни може дорого коштувати іноземним авіакомпаніям.

Тим часом білоруська авіакомпанія “Бєлавіа” скасувала всі рейси в Україну до 25 серпня 2021 року. “У зв’язку із забороною влади України на виконання рейсів” Бєлавіа “авіакомпанія змушена скасувати польоти в/з Києва, Львова, Одеси та Харкова з 26 травня по 25 серпня 2021 року”, — йдеться у повідомленні компанії. Також вони пообіцяли повернути гроші на квитки на скасовані рейси.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram