Новини
19 Жовтня 2020
633

Дбають про нацбезпеку: У Китаї прийняли закон для контролю за експортом продукції

КНР зможе “відповідати” країнам, які зловживають механізмами експортного контролю проти неї

У Китаї схвалено закон, що набуде чинності 1 грудня 2020 року, і який вводить посилений контроль за експортом товарів подвійного призначення, повідомляє агентство Associated press.

“Закон застосовуватиметься до всіх компаній у Китаї, до всієї продукції цивільного та військового призначення, товарів, технологій і послуг, які можуть стосуватися забезпечення національної безпеки країни”, – йдеться у повідомленні.

При цьому список подібних товарів влада пообіцяла оприлюднити пізніше “у встановлені терміни”.

Крім цього, закон дає право Китаю приймати “відповідні заходи” проти країн, які зловживають механізмами експортного контролю проти КНР та загрожують його безпеці та інтересам.

Компаніям і особам, у тому числі іноземним, які порушують положення цього закону, який встановлює нові правила експортного контролю, можуть загрожувати кримінальні звинувачення та штрафи.

“Так, у разі експорту будь-якого особливого товару без дозволу порушник може отримати штраф у розмірі понад $754 тис. Або у 20 разів більше, ніж комерційна цінність нелегальної торгової операції”, – зазначає видання.

І додає, що цей закон повинен стати ще одним інструментом влади КНР у їх економічному та технологічному протистоянні з США.

Раніше Investory News писали, що Китай зміцнює свій статус панівної торгової країни світу, захопивши рекордну частку світового експорту, який показав зростання четвертий місяць поспіль – у вересні він виріс на 9,9% у доларовому вираженні рік до року, а імпорт – на 13,2%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram