Соцмережі
14 Листопада 2019
786

Дарина Марчак: Основні фактори створення дійсно ефективного ринку землі

Іноземці, фермери та економічне зростання

І замість «на добраніч», ще трохи про іноземців, український ринок землі, та чи справді відмова від іноземців – це така вже велика «зрада». Просто винесу із коментів те, що вже багато кому пояснювала за останні кілька днів.

Теза про те, що доступ іноземців до ринку землі – ключовий фактор його успіху, дуже сильно сподобалась чи не всім прихильникам ліберальної економіки.

Насправді ж, якщо подивитись на ключове дослідження щодо того, який можливий дизайн ринку буде найбільш вигідним для економіки, яке ще цим літом було зроблено Oleg Nivievskyi з Kyiv School of Economics, яке ми активно обговорювали на заходах нашої Громадської коаліції за скасування мораторію на землю, та яке лягло в основу ліберальної моделі ринку, запропонованої Урядом, можна знайти кілька дуже важливих інсайтів. Розуміючи що ситуація з відмовою від іноземців, як політичний компроміс, зовсім не виглядає зрадою.

По-перше, «чистий» ліберальний ринок з іноземцями є далеко не найбільш ефективним. Він, за розрахунками КШЕ, дасть лише 2.2% додаткового зростання ВВП.

А ось максимальний з очікуваних рівнів зростання економіки (+3,8%) ринок дає, лише якщо до іноземців «додати» створення інструментів фінансової підтримки (малих та середніх) фермерів.

Ба навіть більше. Якщо «забрати» іноземців, але залишити фінансову підтримку фермерів – очікуваний ефект від зростання зменшиться не критично (до 3,3% ВВП).

Тобто, маючи найсильніший негативний політичний ефект, доступ іноземців для ринку, водночас, не несе «порівняного» економічного ефекту для розвитку економіки.

І тут варто нагадати, що уряд передбачає одразу 4 млрд грн (!) саме на те, аби надати фінансову підтримку фермерам. Тобто виконати саме ту ключову умову, яка – згідно з економічним моделюванням – має забезпечити найбільший економічний ефект.

І нарешті – найголовніше питання. Звідки ж візьмуться інвестиції та/чи економічне зростання, якщо не буде іноземних багатіїв з їх грошима?

Ключові фактори – (1) фінансова підтримка фермерів, та ринок, який зробить землю активом, запустить для фермерів банківське кредитування, (2) аграрні компанії (будь якого розміру та кольору) зможуть, нарешті, інвестувати у технології, іригаційні системи (спитайте про їх плани у тих агрохолдингів, що працюють в центральних та південних регіонах), (3) фермерські господарства та великий бізнес почнуть інвестувати у «довгі» культури та тваринництво, для яких потрібно бути впевненими у тому, що за 5-7 років тебе не виженуть з цієї землі. (4) в свою чергу, це означатиме створення робочих місць у сільській місцевості, та збільшення доходів місцевих жителів та місцевих громад.

Іншими словами, світ – не чорно-білий. І світ “без іноземців” може виявитись навіть кращим (принаймні політично і з точки зору відчуття безпеки серед населення), аніж світ “з”.

Тому – набираймося оптимізму. І чекаємо на друге читання!

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram