Драйв
11 Березня 2021
1 824

COVID Tech: Які сучасні гаджети допомагають нам під час боротьби з коронавірусом?

Експерти стверджують — нова індустрія більше про маркетинг, аніж реальні потреби споживачів

Наразі у світі нараховується понад 116,5 млн випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. В Україні вже розпочалася третя хвиля епідемії COVID-19, яка може привести до чергового локдауну. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на пресконференції ще минулого тижня. Він розповів, що процес вакцинації дуже довгий, і щоб уникнути жорсткого карантину, населення повинно дотримуватися всіх рекомендацій, носити маски тощо.

Здавалося б, ніхто не виграє від подібної ситуації. З одного боку — карантини, закриття кордонів, економічна криза. А от з іншого — нові напрямки у бізнесі, зокрема активна розробка різноманітних гаджетів, які допомагають під час боротьби з COVID-19.

На одній з головних техновиставок світу CES 2021 у Лас-Вегасі (Consumer Electronics Show) таких пристроїв було представлено чимало. Серед найцікавіших — концепт розумної маски Project Hazel, анонсований компанією Razer. Пристрій підсвічується неоном і має прозорий екран з вбудованими фільтрами.

Фото: twitter.com/annk3nny

Дизайн маски передає оточенню такі сигнали особи, як посмішка або сміх, і дозволяє тим, хто погано чує, читати по губам те, що говорить власник. Крім того, маска оснащена автоматичним підсвічуванням, яке вмикається й у темряві та дозволяє власнику виражати себе незалежно від умов освітлення.

А ще — нова технологія Razer VoiceAmp використовує вбудований мікрофон і підсилювач для поліпшення мови користувача заради чіткого спілкування.

Розробники попіклувалися й про навколишнє середовище. Для того аби зменшити кількість відходів від одноразових масок, Project Hazel ще використовує змінні акумуляторні дискові вентилятори, які можна зручно дезінфікувати від бактерій та вірусів, помістивши їх у спеціальний бездротовий швидкий зарядний контейнер з дезінфекційним ультрафіолетовим світлом всередині.

Своєю чергою компанія LG презентувала міні очищувач повітря PuriCare, призначений для фільтрації алергенів з повітря та допомагає зменшити кількість забруднювальних речовин у повітрі, враховуючи віруси та бактерії.

Виробник заявляє: “Фільтр з легкістю можна носити з собою”. У компаніїї також радять брати його не лише у салон автомобіля, а й із собою до офісу та у парк, щоб фільтрувати шкідливі частинки, що містяться у повітрі. Такий підхід є надзвичайно актуальним за часів коронавірусу.

Серед інших “розумних” гаджетів — трекер BioButton COVID-19 — наклейка, яка може безперервно контролювати частоту серцевих скорочень, температуру та частоту дихання власника (від компанії BiolIntelliSense).

Виробник стверджує, що такий безперервний моніторинг полегшує виявлення змін в організмі, що викликані коронавірусом.

Ще один компактний пристрій — трекер HealthyU, розроблений американською компанією HD Medical і оснащений датчиком температури, пульсометром, датчиком кров’яного тиску та мікрофоном для прослуховування серця і легенів.

За інструкцією власнику гаджета необхідно притиснути його до грудей, поклавши пальці на чотири сенсорні зони для зняття електрокардіограми. Результати такого обстеження, для якого достатньо лише декілька хвилин, відправляються до медичного закладу, що дозволяє лікарям дистанційно “тримати руку на пульсі” людини.

Цього року багато інноваційних гаджетів були орієнтовані на пандемію. А це означає, що маємо розвиток ще одного нового ринку — так званого COVID Tech, який виділено в окрему індустрію через масштаби та наслідки пандемії коронавірусу, яка може стати однією з найбільш пріоритетних у світі.

При цьому дехто з експертів стверджує, що даний тренд — тимчасовий, оскільки COVID Tech з’явився стихійно, як реакція на безпрецедентну для сучасних технологій пандемію світового масштабу. Чи правда це, чи ні — покаже тільки час.

До речі, розробка нових гаджетів розпочалася з вдосконалення вже наявних. Наприклад чимало професійних спортсменів зі США ще раніше почали використовувати технологію моніторингу, яка дозволяла відстежувати швидкість носія.

Так, навесні минулого року під час різкого зростання захворюваності на COVID-19 компанія Kinexon оперативно адаптувала свої старі пристрої під нові реалії й представила технологію SafeZone — система реєструє тісні контакти між гравцями або тренерами та вмикає світловий індикатор, якщо вони розташовуються один до одного ближче, ніж дозволяє соціальна дистанція.

З вересня 2020-го професійних спортсменів Національної футбольної ліги (НФЛ) зобов’язали носити такі датчики, що дозволило відстежити 140 контактів гравців, які мали позитивний результат тесту на коронавірус. За словами медичного директора Асоціації гравців НФЛ Тома Майера, система особливо корисна під час виключення близьких контактів із зараженим, які тривали менше ніж 15 хвилин.

Серед мінусів таких технологій той факт, що вони можуть сприяти появі нових форм спостереження за людьми після закінчення пандемії. На думу експертів з цивільних прав і свобод, датчики можуть допомогти роботодавцям або поліції фіксувати місце розташування людей та обмежувати їх контакти.

Технологію Bluetooth і трекерів для виявлення та реєстрації людей, які знаходяться в тісному контакті один з одним понад 15 хв використовує також компанія Microshare. В основному — в будинках для людей похилого віку та приватних санаторіях.

За словами виконавчого директора компанії Рона Рока, система була створена й для менеджерів з персоналу та співробітників служби безпеки, щоб виявити таких, що проводили занадто довго часу поруч з інфікованою людиною. При цьому, за словами Рока, система не відстежує місце розташування користувачів і замість справжніх імен привласнює їм трек-номера.

До речі, минулої осені про введення BioButton — датчика, що носиться, розміром з монету (кріпиться до шкіри та використовує алгоритми для виявлення можливих симптомів COVID-19) оголосив також Оклендський університет. Після ретельної перевірки керівництво закладу дійшло висновку, що пристрій у поєднанні з такими заходами, як соціальне дистанціювання та носіння маски, може допомогти запобігти поширенню вірусу.

За словами віцепрезидента з досліджень в Оклендському університеті Девіда А. Стоуні, ця технологія може попереджати служби охорони здоров’я ВНЗ про можливі вірусні симптоми, але не надає конкретні дані, наприклад, про температуру потенційного хворого. Однак, як і у випадку з технологію SafeZone, у BioIntelliSense також зіштовхнулися з проблемою конфіденційності.

Спочатку Оклендський університет планував запровадити обов’язкове носіння BioButton, але, після того, як майже 2,5 тис. студентів і співробітників підписали петицію з протестом проти такої політики, використання датчика стало добровільним.

Джерела: The New York Times, Газета.Ру, відкриті дані,

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram