Новини
14 Січня 2022
555

Ціни на газ у Європі знову підскочили після зниження перед Новим роком

Біржова ціна перевищила $1100 за тисячу кубометрів

Біржові ціни на природний газ у Європі вранці у п’ятницю, 14 січня, підскочили більш ніж на 10%, перевищивши позначку $1,1 тис. за 1 тис. куб. м.

Вартість січневого ф’ючерсу на газ за індексом найліквіднішого європейського хаба TTF у Нідерландах досягла €95 за МВт·год, що становить понад $1143 за 1 тис. куб. м за поточним курсом, випливає з даних біржі ICE.

Ціни на газ у Європі 21 грудня 2021 року досягли історичного максимуму $2190,4 за 1 тис. куб. м, після чого перейшли до зниження. Останніми днями минулого року ціна січневих ф’ючерсів упала вдвічі — до $1020 на 30 грудня.

Торішнє зростання цін на газ аналітики пов’язували з декількома факторами, серед яких низький рівень заповненості європейських підземних сховищ, високий попит на скраплений природний газ (ЗПГ) в Азії, невизначеність із газопроводом “Північний потік-2” та погодний фактор — настання аномальних холодів.

“Газпром” 12 січня повідомив, що відбір із підземних газових сховищ (ПГС) Європи вже перевищив половину від обсягу, закачаного минулого року. “Запаси газу в європейських ПГС знаходяться на мінімальних для цього сезону рівнях за багаторічну історію спостережень”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, як заявив глава INES, асоціації німецьких операторів систем зберігання газу та водню Себастьян Блешке, Європі загрожує серйозний дефіцит газу у 2022 році. ЄС перебуває у владі зовнішньої політики та погоди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram