Думки Новини
16 Серпня 2021
2 145

Чому Amazon може стати найважливішим гравцем на ринку криптовалюти

Криптовалютний консультант розповів, як великі банки та страховики можуть виявитися в глибокій кризі

Інтерес заснованого Джеффом Безосом технологічного гіганта Amazon до криптовалюти може бути більше (і непомітніше), ніж багато хто собі уявляє. Вже зараз компанія підтримує чверть усіх робочих навантажень блокчейну Ethereum у світі, а власна валюта Amazon Coin вже давно ходить в обігу користувачів. Про те, як великі банки та страховики можуть виявитися в глибокій кризі і яку користь з імовірною криптовалютою децентралізації фінансових інструментів може отримати малий бізнес розповів криптовалютний консультант Тор Константино у своїй колонці для Inc.com.

У ЗМІ циркулює багато чуток і спекуляцій на тему того, що гігант електронної комерції Amazon почне працювати з біткоїном і створить власну криптовалюту. Наприкінці липня британська газета City AM з посиланням на джерело в компанії писала, що створення власної платіжної системи на базі блокчейн — невіддільна частина майбутнього механізму роботи Amazon. У самій компанії, втім, незабаром спростували це повідомлення.

Тисячі компаній платять Amazon мільярди доларів на рік за оренду доступу до хмарного сховища даних Amazon Web Services (AWS), замість того щоб будувати власну мережу. AWS також виступає магістраллю для криптовалюти всесвіту: зараз майданчик підтримує 25% всіх робочих навантажень Ethereum у світі.

Створений зокрема на базі AWS ефір (Ethereum) є другою за ринковою капіталізацією криптовалютою у світі після біткоїна (Bitcoin). Нещодавно Ethereum також випустив ряд оновлень, які дозволили знизити комісію за транзакції. Таким чином, у нього є цілий ряд конкурентних переваг, а AWS від Amazon є основою всієї екосистеми блокчейн-платформи.

Сьогодні вже практично всі знають і про технології NFT, проте далеко не кожен усвідомлює, що вона майже повністю працює на інфраструктурі Ethereum. Крім того, на цьому блокчейні працюють понад 2,4 тис. децентралізованих додатків. Вони називаються Dapps, і, як і додатки в мобільному телефоні, вони можуть являти собою стримінгові платформи, соціальні мережі, торговельні майданчики або ігри. Інвестиції в Dapps на поточний момент становлять $72 млрд, і понад 93% всіх цих додатків працюють через Ethereum.

До чого ж тут Amazon?

Всупереч тому що сам Amazon спростовував інформацію про це, все вказує на те, що компанія почне приймати певні криптоплатежі у своєму роздрібному інтернет-магазині до 2022 року. Це дозволить заощадити компанії сотні мільйонів доларів на рік тільки на комісії за обробку кредитних карт і значно знизити ризик повернення платежів, а блокчейн-платежі скоротять кількість пов’язаних з шахраями інцидентів.

Однак амбіції Amazon можуть виявитися масштабнішими — компанія вже протягом декількох років розвиває свою власну криптовалюту Amazon Coins. Поки що її можна використовувати тільки для ігор і додатків у хостингу Amazon, але вони самі по собі вже досить популярні серед користувачів. Так що заважає Amazon розширити цю систему спочатку на Amazon Prime, а потім — зробити ще більш публічною?

До першого кварталу поточного року Amazon налічував 250 млн учасників програми Prime всього світу, річна підписка на яку обходиться $119. За це учасники мають можливість отримувати безплатну експрес-доставку всіх товарів, а також доступ до різного контенту корпорації — фільмів, телешоу, електронних книг тощо. Користувачі Prime — це в основному дуже стабільна і лояльна аудиторія Amazon. Багато з них, швидше за все, приймуть нові правила гри в разі, якщо Amazon введе криптовалюту в оборот.

Зараз компанія також входить до п’ятірки найбільш надійних брендів у світі, згідно з останнім щорічним рейтингом Morning Consult. Amazon довіряють більше, ніж платіжним системам Visa і Mastercard. Виходячи з цього, набір платіжних послуг Amazon, реалізованих на блокчейні, може стати зручною альтернативою для багатьох клієнтів, які втомилися від банківських комісій, постійних перевірок кредитоспроможності, дрібних процентних ставок і тривалих термінів розрахунків. Якщо Amazon вдасться працювати зі своїми клієнтами безпосередньо і без посередників, що їй заважає позбутися банків, кредитних організацій, страхових компаній?

Ця компанія вже змінювала правила гри для цілої низки галузей, зокрема хмарні обчислення, вебхостинг, ринок ритейлу, букіністів, фарміндустрії, а також сегмента розваг, вантажоперевезень і доставки товарів. Чому б банківському та фінансовому сектору не стати наступним?

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram