Новини
3 Жовтня 2023
272

Чого очікувати після впровадження гнучкого курсу

Експерт прогнозує, що великих коливань вартості національної валюти не відбудеться

Той факт, що Національний банк України запровадив гнучкий курс гривні не призведе до великих коливань вартості національної валюти, заявив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, пише УНІАН.

За його словами, режим керованої гнучкості обмінного курсу означає, що Нацбанк і надалі буде контролювати ситуацію на валютному ринку. Експерт вказав на те, що НБУ компенсуватиме структурний дефіцит валюти, через що курс зможе змінюватися — як зростати, так і падати. Водночас Нацбанк суттєво обмежуватиме курсові зміни і не буде допускати як значного послаблення гривні, так і суттєвого її зміцнення.

“Зараз не варто очікувати великих коливань курсу гривні. НБУ не зацікавлений зірвати якір цінової стабільності, яку вже майже вдалося повернути. Водночас потрохи Нацбанк буде масштабом своїх інтервенцій за рахунок валюти від міжнародних партнерів показувати очікуваний напрям руху курсу”, — зазначив він.

Також він додав, що в разі розблокування морського експорту та зростання цін на зерно й метали гривня буде міцнішати, а у випадку зростання витрат на нафтопродукти чи при недостатній підтримці союзників — потроху девальвувати.

Національний банк України з 3 жовтня скасував фіксований валютний курс і запровадив гнучкий курс.

НБУ дозволив банкам самостійно встановлювати курс безготівкової валюти. Раніше банки могли купувати і продавати валюту за заявками клієнтів лише в межах офіційного курсу НБУ +/- 1%.

Водночас НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку, а зміна режиму не означає плаваючого курсоутворення, як було до початку повномасштабного російського вторгнення.

З 24 лютого 2022 року офіційний курс гривні до долара був зафіксований на рівні 29,25 грн/$, а з липня 2022 року — 36,57 грн/$.

Раніше Investory News писали, що бюджетний комітет Ради схвалив збільшення видатків на оборону.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram