Новини
4 Квітня 2022
558

Чинний президент Сербії Олександр Вучич перемагає на президентських виборах

Він балотувався на другий п’ятирічний термін, пообіцявши мир і стабільність

Фото: AP

Згідно з соціологічними опитуваннями компаній Ipsos та CeSID, заснованими на вибірковому підрахунку голосів на виборчих дільницях, Олександр Вучич здобуде перемогу на президентських виборах 3 квітня з результатом 59,8% голосів, пише Голос Америки.

Кандидат від опозиції Здравко Понос, генерал армії у відставці, який представляє проєвропейську та центристську коаліцію “Альянс за перемогу”, посідає друге місце з 17,1% голосів.

Згідно з прогнозами Ipsos та CeSID, на парламентських виборах Сербська прогресивна партія Вучича (SNS) посяде перше місце з 43,6% голосів, а опозиційний альянс “Об’єднані за перемогу” отримає 12,9%.

Соціалістична партія Сербії, давній союзник SNS, на третьому рядку із 11,6% голосів. Права коаліція Nada (Надія) та Moramo (Ми повинні), альянс зелених рухів та партій, набрали близько 5,4% та 4,3% голосів відповідно.

З усім тим, SNS, імовірно, не зможе забезпечити достатню кількість місць у 250-місцевому парламенті, щоб правити самостійно, їй доведеться шукати партнерів для коаліції.

Згідно з попередніми даними Державної виборчої комісії, явка на виборах становила 58,54%.

Олександр Вучич балотувався на другий п’ятирічний термін, пообіцявши мир і стабільність якраз у той момент, коли 24 лютого росія вдерлася в Україну, що поставило Сербію у складну ситуацію, змушуючи обирати між традиційними зв’язками з москвою та бажанням вступити до Євросоюзу.

Вучич визнав, що конфлікт в Україні вплинув на його передвиборчу кампанію і сказав, що Сербія не планує відхилятися від своєї лінії, балансуючи між заявкою на членство в ЄС та тісними зв’язками з росією та Китаєм — великим інвестором Сербії.

“Ми дотримуватимемося політики, яка важлива для європейців, російських та американців, і це… військовий нейтралітет… Сербія намагатиметься зберегти дружні та партнерські відносини у багатьох сферах з росією”, — зазначив Вучич.

Сербія майже повністю залежить від російського газу, а її армія підтримує тісні зв’язки із російською. Кремль також підтримує негативну позицію Белграда щодо визнання незалежності Косова, блокуючи членство цієї країни в ООН.

Сербія підтримала дві резолюції ООН, які засуджують вторгнення росії в Україну, але не вводили санкції проти москви.

Опозиція звинуватила Вучича у використанні війни для експлуатації страхів виборців. Правозахисники також звинувачують Вучича в автократичному стилі правління, корупції, кумівстві, цензурі у ЗМІ, нападах на політичних опонентів та зв’язках з організованою злочинністю. Вучич та його партія відкидають ці звинувачення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram