Бiзнес
16 Січня 2019
2 153

Чим жив український ринок електрокарів у 2018-му?

У минулому році електрокари в Україні не обкладалися ніякими податками і їх продаж тільки збільшився 

Електрокари – світовий тренд. Їхні продажі ростуть. Правда, в різних країнах це відбувається по-різному. У Норвегії частка електромобілів (і гібридів) в продажах нових авто досягає вже 40%, в Ісландії – 12%, в Швеції – 6%, в Китаї – 2,2%, в США – 1,2%. А от у Німеччині програма стимулювання продажів електромобілів провалилася. Не дивлячись на премію при покупці в 4 000 євро, замість запланованих 300 тис. Електрокарів, за минулий рік їх придбали менше 45 тис. Чоловік. А що ж Україна? АUTO-Consulting вивчив основні тренди вітчизняного ринку електромобілів в 2018 році, в свою чергу Investory News адаптували їх. 

В нашій країні також було стимулювання ринку електромобілів, до того ж досить істотне. Як же стимулювала у нас продажу електричних транспортних засобів скасування всіх податків на них?

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року на імпорт нових і старих електромобілів в Україні був встановлений спеціальний безподатковий режим. Електрокари стали ввозити до нас з-за кордону без сплати акцизу і податку на додану вартість. Мито на них скасували ще з 1 січня 2017 року. Тому, імпорт авто з електричними двигунами тепер взагалі не обкладається жодними податками. Залишився тільки податок при першій реєстрації.

Але час йде, мережа зарядних станцій для електрокарів розширюється. А на ринку з’являються нові моделі електромобілів з більшим пробігом від однієї зарядки. Можливо, ситуація змінилася, і продажі електрокарів (особливо нових) стали рости в Україні з космічною швидкістю.

За даними AUTO-Consulting, в минулому 2018 році було продано (всього!) 617 нових електромобілів, з яких 8 уже були комерційними (клас LCV). Для розуміння – це всього лише 0,8% вітчизняного автомобільного ринку. У 2017-му їх частка складала 0,45%.

Що стосується старих електромобілів, їх продажі у в минулому році також збільшилися. За даними AUTO-Consulting, в 2018-м в Україні реалізували 5006 старих електромобілів. Це в 8 разів більше, ніж нових, і це – майже на 100% більше, ніж в 2017 році. З них – 4666 легкових і 339 комерційних. Але це всього лише 3,4% від ринку б/в автомобілів, а було 3%.

І якщо реалізація легкових збільшилася на 86%, в порівнянні з 2017-м, то обсяги продажів комерційних авто зросли аж в 8 разів. Можна сказати, що трендом 2018 року стало зростання продажів вантажних електромобілів. Їх, що називається, нарешті розсмакували.

Як бачимо, зростання продажів електромобілів в Україні, звичайно, є. Але з урахуванням того, що для них створені фактично ідеальні умови, загальне число в 5623 шт, які додалися за 2018 рік, не дуже вражає. І показник 0,8% і 3,4% від загального авторинку (нових і б/в авто відповідно) теж поки дуже малий. Крім того, основними користувачами привілеїв від безподаткового ввезення електромобілів, поки що (як і раніше) стали ті, хто торгує вживаними машинами. Тобто Україна для чогось стимулює оновлення електромобілів в інших країнах, перетворюючись в стік для відпрацьованих електрокарів з усього світу.

Лідируючі позиції “сірих” імпортерів нових і старих електрокарів говорять про те, що офіційні представники автомобільних марок поки ставляться до електромобілів дуже обережно.

Самі авто є занадто дорогими і не забезпечують покупцям очікуваної економії на паливі. А також бажаного комфорту експлуатації, адже мережа зарядних станцій в Україні залишає бажати кращого. Але ні у кого немає особливого бажання інвестувати в її розширення. Напевно, це дві головні причини, через які електромобілі у нас в країні продаються поки ще дуже слабо. Навіть не дивлячись на повне звільнення від податків.

З іншого боку, зростає парк комерційних електрокарів. Компанії самі зробили для себе зарядки на корпоративних паркінгах, і запускають електромобілі по міських маршрутах. Економія очевидна: більше ніхто не зливає паливо і не відхиляється від маршруту. Та й сервісне обслуговування у електромобілів простіше. Тому, в 2019-му можна очікувати ще більшого зростання комерційних електричних парків.

Джерело: http://www.autoconsulting.com.ua/article.php?sid=43165 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram