Новини
18 Вересня 2023
307

Чи планують айтівці повертатися в України

Більшість прагнуть повернення, але після закінчення активної фази та мобілізації

Українські айтівці, які покинули країну через воєнні події, розповіли про свої враження та плани стосовно повернення в Україну, йдеться у дослідженні DOU.

Один з айтівців поділився своїми почуттями: “Ми з мамою та сестрою виїхали за кордон на початку березня 2022 року у Польщу. Відчуваю тугу за домом, навіть через півтора року все ще порівнюю деякі аспекти життя з Україною і сумую. Не бачу нічого поганого у Польщі, але це просто не Україна. Дуже хочу повернутись, чекаю на завершення активної фази війни. Не маю чіткої візії процесу відновлення, але залюбки братиму участь у відбудові економічно, фізично та ідейно”.

Інші айтівці поділилися схожими почуттями, залишаючи відкритим питання про повернення. Вони зазначили, що їм важко повертатися через руйнування та небезпеку, пов’язану з активною війною. Багато з них вказали на потребу завершення воєнних дій, заборони на виїзд і активного призову до війська як обставини, що вплинуть на їхнє рішення.

“Я в Німеччині, і мені супер. Навряд чи повертатимуся в Україну. Моє місто знищене, боюсь мобілізації та мілітаризації”, — сказав C/C++ Engineer.

Деякі з айтівців, які виїхали за кордон, навіть розглядають можливість повернення до України, але тільки після того, як ситуація стабілізується, забезпечить безпеку та нормальні умови для життя й роботи. Вони також сподіваються на покращення господарської та соціальної ситуації в Україні після завершення конфлікту.

“Виїхав торік, зараз мігрую різними країнами на авто. Почуваюся невизначено. Було багато планів і мрій. Нині все на паузі, і ця пауза нагнітає психологічно, оскільки час йде лиш вперед. Було б добре повернутися додому. Повернусь, якщо закінчиться війна та буде стабільність. Даю собі приблизно рік, інакше треба буде десь вити гніздо”, — коментар Lead DevOps.

Однак практично всі, хто планує повертатися, підкреслюють свою готовність зробити свій внесок у відновлення країни та спрямованість на допомогу Україні у цей важкий час.

“У перший день війни виїхали з дитиною. Зараз почуваюся краще, ніж було спочатку, бо до всього звикаєш. Планую повернутися, коли закінчиться війна. Вважаю своїм обов’язком брати участь у відновленні добробуту в Україні. Це допомога і турбота про ветеранів, відновлення економіки, змінення суспільної думки, інвестиції в щось місцеве — це те, чим я міг би допомогти”, — каже айтівець на посаді Senior Full Stack Developer.

“Виїхали, щойно почалися ракетні удари, спочатку в Болгарію, а потім в Португалію. Вже рік живемо в Лісабоні. Всі гроші, які залишаються, донатимо. Будемо сім’єю повертатися. Моя думка така: якщо не повернутися в Україну, то русня вже перемогла. Повернуся, коли будуть відкриті кордони. Нині мій клієнт не дозволяє мені працювати з України, але якщо кордони будуть відкриті, я можу й змінити клієнта. Я б залюбки працював десь на відбудовах, нині в моїй оселі безплатно живе родина з Херсона”, — каже інший спеціаліст.

Нагадаємо, 13% ІТ-спеціалістів в Україні  не працюють. Майже половина з них боїться втратити роботу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram