Новини
24 Травня 2023
331

Чехія прагне повністю усунути російську нафту зі своїх територій

Країна планує заборонити пальне рф на польських НПЗ в середині держави

Уряд Чехії прагне усунути будь-яку залежність від російської нафти в найближчі роки, і таким чином покласти край виключенням з заборони Європейського Союзу на імпорт з рф, запровадженої минулого року, заявив прем’єр-міністр Петр Фіала, повідомляє “Європейська правда”.

Фіала сказав, що Чехія зможе задовольнити свої потреби в нафті шляхом поставок через Трансальпійський трубопровід (TAL) з 2025 року після того, як країна підписала угоду про збільшення потужностей нафтопроводу.

Чеські нафтопереробні заводи належать польській державній нафтопереробній компанії PKN Orlen, яка у квітні заявила, що розірвала контракт на постачання російської нафти для своїх польських заводів.

Представники польського уряду та PKN Orlen зустрілися у вівторок у Празі з представниками чеського Міністерства промисловості та заявили, що працюватимуть над тим, щоб виключити російську нафту з нафтопереробних заводів, що належать PKN в Чеській Республіці.

Виступаючи окремо за межами Праги на нафтосховищі стратегічних запасів, Фіала заявив, що щойно підписана угода між державним оператором нафтопроводу MERO і трубопровідною компанією TAL про збільшення пропускної спроможності нафтопроводу TAL до 4 млн тонн дозволить Чехії з 2025 року позбутися залежності від росії.

Минулого року Чехія отримала схвалення акціонерів TAL на модернізацію цього газопроводу, який пролягає з Італії до Німеччини та з’єднується з трубопроводом IKL з Німеччини до Чехії.

Чехія потребує близько 7-8 млн т нафти на рік, які приблизно розподіляються між поставками, що надходять через TAL і нафтопровід “Дружба” з росії.

ЄС заборонив поставки російської нафти з грудня 2022 року, але зробив виняток для поставок трубопроводом “Дружба” на нафтопереробні заводи в Німеччині, Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині.

“Наша спільна мета — якнайшвидше диверсифікувати поставки сирої нафти, щоб повністю відмовитися від російської нафти, як ми вже зробили в Польщі”, — заявив віцепрем’єр-міністр Польщі Яцек Сасін разом з генеральним директором PKN Orlen Даніелем Обайтеком після зустрічі з міністром промисловості Чехії Йозефом Сікелою.

Раніше Investory News писали, що Julius Baer почав заморожувати інвестрахунки росіян і білорусів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram