Новини
19 Червня 2020
926

Chevron продає свою частку в проекті зі зрідження природного газу в Австралії

Йдеться про продаж 1/6 частки на Північно-Західному шельфі країни

Фото: Chevron

Американська нафтогазова компанія Chevron виставила на продаж свою частку в ЗПГ-проект (зріджений природний газ) на Північно-Західному шельфі (NWS) Австралії. Сума операції може скласти від $3 до $4 млрд, а вартість всього проекту оцінюється в $34 млрд, повідомляє Financial Review з посиланням на джерела.

Chevron володіє 16,7% проекту. Інші учасники проекту — BP, Shell, BHP, Woodside Petroleum і Japan Australia LNG. Він розташований на північно-західному узбережжі Австралії та є одним із найбільших та найстаріших проектів зі зрідження природного газу в країні.

Згідно з інформацією, компанія прийняла дане рішення після того, як отримала ряд привабливих пропозицій від потенційних покупців, що “заслуговують на довіру”. Втім, деякі галузеві експерти вважають, що це не єдина причина, яка спонукала Chevron виставити на продаж свій інтерес з NWS.

“Ми очікуємо, що об’єкт вийде на максимальну потужність вже в цьому році, і в майбутньому для повного завантаження йому буде потрібно сторонній газ. Для партнерів по СП NWS це означає, що буде рости частка толінгового доходу, якщо кожна сторона не зможе монетизувати свій власний газ. Chevron безрезультатно намагався зробити це торік, і навряд чи зможе монетизувати будь-яку частину видобутого на Clio/Acme газу в найближчому майбутньому. Ми розглядаємо це як одну з причин, що спонукала американську компанію виставити на продаж свою частку в проекті”, — написав провідний аналітик Wood Mackenzie Девід Лоу (David Low) в пояснювальній записці, копія якої є в розпорядженні видання enkorr.

Як стверджують експерти WoodMac, найбільш ймовірним претендентом на покупку є Woodside, оскільки ця компанія в хорошому фінансовому становищі та оголосила, що готова для злиттів і поглинань в Австралії.

“Австралія є однією з найважливіших країн з точки зору залишкової вартості видобутку. Chevron буде і надалі концентруватися на отриманні максимальної вигоди від своїх великих австралійських проектів в області ЗПГ: Gorgon і Wheatstone”, — зазначив шеф-аналітик Wood Mackenzie.

Проект NWS базується на ресурсах офшорних родовищ басейну Карнарвон, розробка яких почалася в 1984 р. П’ять років по тому був введений в експлуатацію завод з виробництва ЗПГ, який став першим об’єктом такого роду в Австралії.

Надалі потужність підприємства збільшувалася шляхом будівництва нових технологічних ліній. На початку XXI ст. їх кількість досягла п’яти з загальною потужністю комплексу в 16,9 млн т ЗПГ на рік (23,7 млрд куб. м).

Крім зрідженого газу, на комплексі також виробляють пропан, бутан і конденсат. Природний газ не лише йде на експорт, а й подається внутрішнім споживачам через трубопровід Дамп’єр-Банберрі, що забезпечує більшу частину потреб штату Західної Австралії.

Як писали раніше Investory News, Chevron планувала скоротити вартість своїх активів в четвертому кварталі 2019 р. на $10 млрд — $11 млрд. Компанія також розглядає можливість продажу деяких проектів з видобутку природного газу, щоб підготуватися до затяжного періоду низьких цін.

За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, світовий попит на газ у 2020 р. може знизитися на 4% або на 150 млрд куб. м, що стане найбільшим падінням показника за всю історію газового ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram