Новини
13 Травня 2024
165

Через примусове повернення чоловіків в Україну економіка Польщі зазнає збитків

Проте країна готова допомогти повернути українців додому

Польща готова допомогти Україні у репатріації чоловіків призовного віку, які підлягають мобілізації, але якщо це станеться, то це матиме вплив на економіку Польщі, повідомляє видання Forbes.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава готова допомогти українській владі повернути чоловіків, додавши, що “все можливо” щодо механізмів, які може використати Польща.

За даними Forbes, це рішення може мати значний вплив на польську економіку, адже з понад мільйона українців, які приїхали до Польщі з початку повномасштабного вторгнення, 371 тис. — це чоловіки призовного віку, які за законом можуть підлягати мобілізації.

Звіт компанії Deloitte показав, що українські біженці внесли 0,7-1,1% до ВВП Польщі у 2023 році, а в довгостроковій перспективі, за оцінками, цей ефект зросте до 0,9-1,35%.

Завдяки збільшенню фонду оплати праці, зростанню приватного споживання та притоку іноземного капіталу доходи державного бюджету Польщі зросли на 10,1-13,7 млрд злотих ($2,525-3,425 млрд) у 2022 році та 14,7-19,9 млрд злотих ($3,675-4,975 млрд) у 2023 році, що значно компенсувало державні витрати на біженців.

Більшість українців у Польщі працюють у таких секторах, як промислове виробництво, транспортні послуги та будівництво, причому майже половина з них виконує роботу, яка не відповідає їхній кваліфікації.

Також, минулого року майже 10% нових приватних підприємств у Польщі були засновані українцями, найбільше у сфері будівництва, інформаційно-комунікаційних та інших послуг.

Нагадаємо, яким був ринок праці у квітні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram