Думки
18 Березня 2022
3 253

Час Китаю для глобального лідерства

Піднебесна має набагато більше важелів впливу на російську федерацію, ніж будь-які західні санкції

За останні 40 років жодна країна не виграла від глобалізації більше, ніж Китай. Тепер, коли жахлива війна президента росії володимира путіна в Україні затягується, Китай має унікальну і невідкладну можливість продемонструвати глобальне лідерство, відстоюючи світ у всьому світі.

Війна в Україні дедалі ближче підштовхує світ до екзистенційної кризи. Уроки XX ст. та його жахливих світових воєн залишилися непоміченими для сьогоднішніх лідерів. Дивіденди світу холодної війни були витрачені даремно. Дві наддержави — США і російська федерація — знаходяться на межі неймовірного військового протистояння. Імпульс ескалації конфлікту загрожує стати невблаганним, і не можна ігнорувати ризик ядерного прорахунку.

Китай перебуває в унікальному положенні, щоб покласти край жорстокому нападу росії на Україну. Бувши другою за величиною економікою світу з прагненням до національного відродження та глобального лідерства — обидва елементи займають центральне місце в “китайській мрії”, яку тривалий час підтримував президент Сі Цзіньпін, — Китай має дві важливі переваги як потенційний миротворець у російсько-українській війні.

По-перше, він може спиратися на власні основні принципи. З часів Чжоу Еньлая у 1950-х роках Китай наголошував, що його зовнішня політика керується п’ятьма принципами мирного співіснування. До них відносяться взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності, ненапад і невтручання у внутрішні справи інших країн. Напад президента росії володимира путіна на Україну є кричущим порушенням цих основних цінностей. Спори ведуться не про передбачуване обґрунтування односторонніх дій росії — розширення НАТО; йдеться про той ризик, який війна в Україні є для миру в усьому світі. Китайські принципи пропонують чітку лінзу, щоб подати ці дебати в перспективі.

По-друге, Китай має перевагу партнерства з росією. На відкритті зимових Олімпійських ігор у Пекіні 4 лютого Сі Цзіньпін і Путін підписали велику угоду, в якій наголошується на їх спільній прихильності до “нової ери” міжнародних відносин. Наголосивши, що “дружба між двома державами не має кордонів”, Сі та путін говорили про співпрацю, а не про конфронтацію між великими державами.

Війна в Україні вивернула це зобов’язання навиворіт. При російській економіці, що швидко слабшає, ізольованій від світу, її необмежена залежність від Китаю набуває особливого значення для обох країн. ВВП росії не більше, ніж економіка Бельгії та Нідерландів разом узятих. Це робить майже неможливим для росії вести велику війну із застосуванням звичайних озброєнь, навіть якщо вона отримає китайську військову допомогу, яку, як повідомляється, шукає.

Таке поєднання принципів та партнерства з росією дає Китаю унікальні та надійні важелі для припинення жахливої ​​війни в Україні. Це можливість Китаю зазирнути всередину себе. Це також можливість для всього світу заглянути в середину Китаю. Вирішальні моменти, подібні до цього, рідкість у світовій історії. Китай має захопити його, лідируючи на трьох фронтах.

По-перше, Сі має закликати до екстреного саміту лідерів G20, щоб добитися негайного та беззаперечного припинення вогню в Україні та розробити порядок денний для укладання миру шляхом переговорів. “Велика двадцятка” тепер є визнаним форумом для глобальних дій у розпал кризи. Він досяг повноліття наприкінці 2008 року, активізувавши підтримку з боку провідних економік світу для скоординованого реагування на глобальну фінансову кризу. Сьогодні, коли й Китай, і росія є членами G20, вона може зробити те саме.

По-друге, Китай має взяти на себе ініціативу щодо надання гуманітарної допомоги. Оскільки діти становлять не менше половини більш ніж трьох мільйонів біженців з України (за прогнозами, їх кількість швидко зросте як мінімум до чотирьох мільйонів), потреба в гуманітарній підтримці сусідніх країн, що приймають, безсумнівно, є гострою. Китай має зробити беззастережну пожертву ЮНІСЕФ, найбільшому у світі агентству з надання допомоги дітям. Що б світ не давав для підтримки невинних жертв війни, Китай повинен відповідати своєму власному зобов’язанню.

По-третє, Китай має взяти на себе ініціативу щодо підтримки відновлення України. Дедалі більше невиборчі бомбардування росії знищили значну частину міської інфраструктури України. Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй нині оцінює втрати інфраструктури, пов’язані з війною, у діапазоні $100 млрд, і ця цифра, безсумнівно, зросте найближчими днями та тижнями. Відновлення буде невідкладним, але дуже обтяжливим завданням для країни, яке у 2020 році посідало лише 120-те місце у світі за ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності).

Китай повинен використати свою неперевершену увагу до сучасної інфраструктури, щоб забезпечити значну частину цілеспрямованої постконфліктної реконструкції в Україні, зокрема діяльність, пов’язану з інфраструктурою, в межах ініціативи “Один пояс, один шлях” (членом якої Україна є з 2017 року) та очолюваний Китаєм Азійський банк інфраструктурних інвестицій. Так само як США взяли на себе ініціативу щодо підтримки плану Маршалла щодо відновлення Європи після Другої світової війни, Китай сьогодні може зробити те саме в Україні.

Китай сам не може вирішити фундаментальні розбіжності, що викликали російсько-українську війну. Але він може забезпечити структуру та відданість процесу вирішеня конфліктів. Завдяки новій угоді про партнерство між Сі та путіним Китай має набагато більше важелів впливу на російську федерацію, ніж будь-які західні санкції. А її п’ять принципів мирного співіснування дозволяють їй втілювати свої ідеали у життя під час серйозної кризи.

За останні 40 років жодна країна не виграла від глобалізації більше, ніж Китай. Ці переваги працюють в обидві сторони. У міру того, як жахлива путінська війна затягується, наближаючи світ до прірви, Китай має унікальну і невідкладну можливість продемонструвати глобальне лідерство. На карту поставлена ​​заповітна китайська мрія Сі та мрії всіх нас. Нам потрібні лідери, які стоятимуть за глобалізацію, за мир у всьому світі та за людство.

Джерело: Poject Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram