Новини
6 Серпня 2019
828

Бюджетна риторика: Виконання доходів за сім місяців становить 97,4%

Мінфін готується до пікових виплат боргів у вересні та завершує готувати проект Державного бюджету на 2020 рік

5 серпня Міністерство фінансів України звітувало про виконання бюджету 2019. “За оперативними даними ДКСУ загальний фонд Державного бюджету у січні-липні 2019 року було виконано із дефіцитом у сумі 1,1 млрд грн, тоді як спеціальний фонд зведено з профіцитом у 8,7 млрд грн”, – повідомляються у звіті Мінфіну.

Доходи Державного бюджету за сім місяців 2019 року зросли на 13,7% р/р до 584,1 млрд грн. Виконання доходів становило 97,4% від розпису (порівняно із 95,7% від розпису в першому півріччі). Основними причинами нижчих за планові доходи залишились різниця у фактичних макроекономічних показниках та закладених у бюджет, зокрема курсу гривні, запроваджені пільги з імпорту окремих товарів, а також обмеження урядом Російської Федерації експорту ряду товарів до України.

Що стосується касових видатків за загальним фондом Державного бюджету, то їх було профінансовано на суму 527,8 млрд грн, що становило 91,5% від розпису.

Із зовнішніх джерел станом на 1 липня 2019 року залучено 56,1 млрд грн: отримано другий транш кредиту під гарантію Світового банку в сумі €529 млн, дорозміщено ОЗДП 2018 року на номінальну суму $350 млн та здійснено перший за останні 15 років випуск Єврооблігацій в євро на суму €1 млрд з терміном погашення 7 років та ставкою 6,75% річних.

Отже, результати виконання держбюджету за 7 місяців цього року демонструють готовність до пікових виплат боргів у вересні.

Робота Міністерства фінансів України над проектом Державного бюджету на 2020 рік, яка безпосередньо пов’язана з результатами виконанням бюджету 2019, перебуває на фінальному етапі. Подання проекту бюджету до Верховної Ради має відбутися 15 вересня поточного року. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомила міністр фінансів України Оксана Маркарова.

“Ми пройшли половину року і висновки щодо виконання бюджету 2019 року мають вплив не тільки на 2019, а й на планування Бюджету 2020, яке в Мінфіні входить у фінальну фазу перед його майбутньою подачею на розгляд вже новому Кабінету Міністрів України. Якщо коротко: виклики є, але все під контролем, до вересня готові”, — зазначила пані Маркарова.

Раніше Investory News повідомляли, що з початку року фізичні особи сплатили до бюджету 118 млрд грн, а Мінфін пропонує компенсувати покупцям частину вартості покупки.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram